Архангелова задушница е

0
Архангеловата задушница се отбелязва в съботата преди празника на св. Архангел Михаил (8 ноември)
Архангеловата задушница се отбелязва в съботата преди празника на св. Архангел Михаил (8 ноември) Снимка: БГНЕС

Архангеловата задушница се отбелязва в съботата преди празника на св. Архангел Михаил (8 ноември)

Архангелова задушница е най-голямата от трите задушници, отбелязвани всяка година. Тя се пада в първата събота на ноември, предхождаща големия църковен празник Архангеловден. На този ден християните отдават почит на починалите си близки и роднини. Тя е определена и за почит към загиналите за свободата и независимостта на България воини, заради което я наричат още и Мъжка задушница.

Ходи се на църква и гробища. На гробовете се палят свещи, прекадява се с тамян и се прелива с вино. Раздават се варено жито, хляб, вино и други храни, като всяка от тях има символично значение. Житото символизира възкресението, хляба и виното – за спомен на Христовата жертва за нас. На Архангелова задушница се раздават също сладкиши, бонбони, плодове, варено пилешко месо, вино. Освен на близките, се раздават и на хората около съседните гробове, дори и да са непознати. Значението на Задушница е голямо. Поменът, който се прави, е и възпоменание на живите за починалия, че не е забравен.

Архангелова задушница е ден на скръб и тъга, но и на надежда. Надежда, че нашите близки са на по-добро място и че един ден ще се срещнем отново.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари