Арестът на Марешки е бил незаконен

0
Арестът на бизнесмена Веселин Марешки през октомври 2014 г. във Варна е бил незаконен и необоснован
Арестът на бизнесмена Веселин Марешки през октомври 2014 г. във Варна е бил незаконен и необоснован

Арестът на бизнесмена Веселин Марешки през октомври 2014 г. във Варна е бил незаконен и необоснован. Това гласи решение на Върховния административен съд, обявено днес, пише Дневник.

Сега според поред решението на Върховния административен съд, цитирано в прессъобщението, изпратено днес, "дори за полицейските органи (по време на скандала - бел. ред.) да е съществувало съмнение относно характера на извършеното деяние от страна на Марешки, деецът е бил известен и установен от органите на МВР, действията му са били прекратени и липсва опасност той да се укрие. За извършеното от бизнесмена е образувано и бързо производство, следователно издаването на заповед за арест в случая не допринася за постигане на посочените цели и е акт на неоснователна принуда (...)", се казва още в решението на Върховният административен съд.

С него той отменя заповедта за задържането на Веселин Марешки. Съдебният акт не подлежи на обжалване.

На 15 октомври м.г., за да принуди собственика на ресторанта "Ред хот пица" Асен Миланов да му плаща месечно по 10 хил. лв., Марешки го заплашил, че ще разруши  заведението му.

Месец по-рано Марешки предявил претенции по повод дължим наем за прилежащи части и тераса към пицарията, спрял ел. захранването й и частично съборил незаконно изградената тента. По този повод той влезе и във физически конфликт с общинския съветник Костадин Костадинов, който бил на мястото, за да защити собственика на пицарията.

По време на скандала Марешки е повредил имущество, собственост на дружеството "Ред хот България", което стопанисва пицарията, а размерът на щетите, установени в хода на следствието, е близо 15 хил. лв.

На 6 юли т.г. Варненският апелативен съд наложи възбрана върху хотел на бизнесмена Веселин Марешки в местността Ален мак. Сградата е в строеж, а Марешки е съдружник в дружеството – инвеститор на проекта.

Като втора съдебна инстанция съдът остави без уважение искането на прокуратурата за запор на банкови и разплащателни сметки на Веселин Марешки, както и на акции в две акционерни дружества за повече от 13.6 млн. лв.

В решението си съдът отчете и факта, че от март м.г. до май т.г. бизнесменът се е освободил от своя движима и недвижима собственост, като е прехвърлил на родственици дружествените дялове на повече от 100 свои търговски дружества. Според апелативните съдии във Варна тези действия могат да затруднят бъдещо изпълнение на осъдителна присъда или да възпрепятстват изпълнението й.

Марешки и придружавалата го по време на скандала Красимира Колева са с наложени от Варненския окръжен съд мерки за неотклонение "парична гаранция". За Марешки тя е 20 хил. лв, а за Колева – 1000 лв.

Предстои насрочване на делото и разглеждането му във Варненския окръжен съд.

Източник: Дневник
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари