Арабският свят има интерес към българските води, плодове, зеленчуци, мляко и месо

0
Имаме ли потенциала да задоволим интереса на Саудитска Арабия?
Имаме ли потенциала да задоволим интереса на Саудитска Арабия?

Имаме ли потенциала да задоволим интереса на Саудитска Арабия?

"Арабският свят има интерес към българските минерални води, лечебния туризъм, плодове, зеленчуци, месо и мляко." Това каза в интервю за БТА Цветелина Лукарска, председател на Националната камара на минералните води в България.

Преди броени дни по нейна идея бе учредена Българо-саудитската бизнес камара (БСБК) в Националния археологически музей в столицата. Камарата ще посредничи на български фирми да стъпят на саудитския пазар, каза политикът дипломат Димитър Абаджиев на учредяването ѝ, който е и неин председател. На официалната церемония присъстваха дипломати от Саудитска Арабия, Катар и Кувейт, представители на различни браншови организации и асоциации, арабски бизнесмени и български предприемачи. Всички те се обединиха около мнението, че Цветелина Лукарска е "душата" на Българо-саудитската бизнес камара. България има нужда от подобен солиден партньор, категорична е Лукарска.

Следва пълният текст на интервюто:

- Г-жо Лукарска, на откриването на Националната камара на минералните води в България миналата седмица всички ви представиха като "душата" на Камарата. Как се роди идеята за нея?

-С г-н Димитър Абаджиев, който е председател на Българо-саудитската бизнес камара и първият български посланик в Саудитска Арабия, се познаваме достатъчно. Водили сме разговори, които касаят взаимните интереси в посока Саудитска Арабия и обратно България.

- Защо преговорите не успяват да се превърнат в сделки?

- Проблемът се изразява в това колко сериозен е българският бизнес, не интересът на арабските партньори. Преговорите винаги започват много добре и после спират. Мотивите, че българската минерална вода е недостатъчна, не са основателни. България няма да задоволи потребностите на цяла Саудитска Арабия, но може да предлага водите, които се пилеят. В момента само 30 на сто от минералните ни води се използват. Останалите се губят на самоизлив или чакат да бъдат извадени от недрата. Истината е, че нашата страна има какво да предложи на арабския свят, България има интерес от привличане на стратегически партньори, което ще ни даде възможност да си върнем пазари, на които сме познати, но сме ги загубили в годините.

- Каква е връзката Ви с арабския свят?

- Нямам нищо общо с арабския свят, пътувала съм навсякъде в Европа, в Азия, срещала съм се с китайски и други делегации в България, които са идвали заради минералните ни води, но се възхищавам на сериозността на арабския бизнес и вярвам, че можем да постигнем договорни отношения, стига ние да сме точни и коректни. Техния бизнес е изключително разумен и инвестира в качество.

- Какъв тип търговски сделки очаквате да бъдат сключени между Саудитска Арабия и България?

- Имат интерес към минералните води. Това е един отрасъл с голям потенциал в областта на бутилиращата промишленост, здравето, селското стопанство, фармацията, козметиката. Освен това интерес към водородния бизнес. Новият град Неом, който строят в пустинята, е невиждан футуристичен супермодерен проект и ние ще влезем в преговори с тях. Интерес в земеделието, фармацията, информационните технологии, иновациите, туризма.

- Имаме ли потенциала да задоволим интереса на Саудитска Арабия?

- Ние имаме насреща си сериозен и мащабен пазар, на който преди години сме били много активни, днес бавно ще се опитаме да го възобновим.

- Какъв тип интелектуални услуги се търсят на арабския пазар – архитекти, стоматолози, медици, инженери?

- Няма широко афиширане на интерес към специалисти, но всеки добър професионалист от областта на интелектуалната сфера има потенциал да се развие на арабския пазар. Ние сме далеч от идеята да изнасяме специалисти, защото те са ни необходими тук, в България.

- Коя сфера визирате?

- Можем да си съдействаме в обучение и преквалификации за усвояване на ноу хау, специалисти в различни области, но разговорите предстоят.

- На официалната церемония миналата седмица по учредяването на камарата в Археологическия музей присъстваха дипломати не само от Саудитска Арабия, но и от Катар и Бахрейн. Ще посредничите ли при сделки между България и други арабски държави?

-Тази идея е залегнала в нашия програмен план за бъдещо развитие, Бахрейн и Катар са сходни със Саудитска Арабия, разбира се, с различни мащаби, но имат общи интереси.

- Освен към минералните ни води, към какво още имат интерес?

-Всички държави от арабския свят имат интерес към лечебния туризъм в България за долекуване и след болнична рехабилитация за възстановяване на техните сънародници. Арабите изключително много държат на здравословното си състояние. Те имат такъв интерес не от днес, а от десетилетия.

- През годините в обществото се върти крилатата фраза "По вода газим, жадни ходим"...

-Тази крилата фраза не е случайна и не е легенда, произнесе я един представител на делегация от Южна Африка, която аз и екипът ми посрещнахме преди години. Човекът беше силно впечатлен от водното богатство на страната ни, учудването на цялата делегация беше неописуемо и не разбираха как е възможно държавата ни да не се възползва максимално от природните ни минерални извори.Минералните води на България, във вида, в който са като природна даденост, не могат да бъдат осребрени от само себе си. Трябва да се направят политики, които да предоставят възможност на регионите и общините с курортни ресурси, които политики да превърнат страната ни в здравен център на Европа, на Близкия изток в следващите 10-15 години.

- Имате предвид да спрем да прахосваме минералните ни води и да развием качествено балнеолечение?

-Да, точната дума е прахосваме водите си, правим го до ден-днешен. При правилно използване икономиката на страната ни може да бъде изключително добре подкрепена. През 2011 г. създадохме Националната камара на минералните води в България с идеята да работим в посока развитие на отрасъла.

- И предполагам през годините търсите политическа подкрепа за тази ваша идея…

- Да, разбира се. Аз съм равно отдалечена от всички политически партии и всички те през годините проявяват интерес, но до определен момент. В развитието включваме обучение на млади хора, които са приемници на знанията и идеята, и някой ден се надявам България да използва максимално минералните си природни богатства и да е богата държава благодарение на тях.

- Как стоят нещата със стопанисването и концесиите на минералните ни извори?

- Някои минерални води са собственост на държавата, други на общините, изворите се отдават на концесия за не малко години напред, но проблемът за съжаление се крие във факта, че правилното използване не минералните извори не е приоритет на концесионерите. Повечето прахосват това природно богатство, а и контрол почти няма. Има какво и трябва да се промени.

- Толкова немарливо ли е отношението на концесионерите към природните ни извори?

- Потенциалните партньори, проявили интерес към даден извор, правят анализ на водата по няколко пъти, изключително стриктни са. Има стандарт коя пластмаса да се използва за бутилиране, в които да се съхраняват минералните води. Саудитският бизнес е изключително разумен, те търсят качество и го проверяват, и ние сме длъжни да дадем такова, ако искаме да правим бизнес с тях. Те са готови да платят за качество и настояват качеството от извора да стигне до техния потребител в правилната бутилка, която да съхрани богатството на нашата вода. Това се отнасяне само за водите, но и за другите сфери - мляко, месо, зеленчуци и т.н.

- Колко сериозен е интересът на арабските бизнесмени към нашето мляко?

- Арабски бизнесмени имат интерес и запитване да направят млекозавод в България. Искат да финансират и производство на селскостопанска продукция, която те да отглеждат на наша почва. Проявяват интерес и към модернистичните технологии като водородните емисии и водородните клетки. Ние се стремим да им предложим иновативни решения,.

- Има ли интерес арабският свят към наши софтуерни специалисти?

-Да, много сериозен интерес има. В момента се гради водородна долина в България до село Мирково. Идеята е на Балкански Водороден Клъстер. Ще развием една компилация водород - минерална вода - сигурност. Аз я наричам долината на бъдещето.

- Как бихте го обяснила зеления подход на енергията на бъдещето на един обикновен българин?

- Не съм специалист в областта, но колегите ще могат да обяснят и простичко, и сложно. Технологиите се развиват всеки ден и всеки час. Арабският свят също е изключително напред спрямо технологиите и ние целим да си партнираме с иновации, не само с природните ни блага.

- Нуредин Реаджи, дипломатът от Саудитска Арабия и представител на Асоциация за българо-африканско и европейско сътрудничество на официалната церемония по учредяването на търговската камара пожела подписването на търговски договори между Саудитска Арабия и България на стойност милиарди щатски долара, като назова определени индустрии и по специално търговия с петрол. Има ли вече заявен интерес от български фирми в тази област?

-Предстоят срещи с г-н Реаджи, на които ще уточним детайли в едно бъдещо партньорство и неминуемо ще се запознаем с подробности в тази посока и, разбира се, ще намерим пресечната точка.

- Но на церемонията миналата седмица имаше представители на фирмата "Джи Ти Ей Петролиум", които имат над 25-годишен опит в търговията с горива…

- Да, те заявиха интерес да работят със Саудитска Арабия, работили са с други държави, но заявиха своето желание за партньорство. За това създадохме Камарата, за да бъдем полезни и да прокараме път на бизнеса.

- Строителни компании проявяват ли интерес да излязат на арабския пазар?

- Арабският бизнес не е заявил интерес към строителни компании за момента, но целта на Камарата е да върнем забравените пазари на България. Преди демократичните промени в България сме изнасяли храни, меса, млека, плодове и зеленчуци и специалисти. Преди една година арабска фирма потърси строителни инженери за рехабилитация на язовири. Направихме запитване в цяла България и се оказа, че имаме само две фирми, които имат капацитет да се справят със заданието, но те не пожелаха, защото специалистите им са в напреднала възраст и отказаха да поемат ангажимент. Може би не сме търсили правилно или достатъчно и пак повтарям, за това създадохме Българо-саудитската камара, за да можем да сме по-продуктивни.

- България, която се славеше със специалисти преди няколко десетилетия, които работеха в арабския и африканския свят в областта на инженерните специалности, днес няма кадри…

-Положението ни е плачевно, нямаме вече специалисти, които да задоволят потребностите на страната ни, дума не може да става за износ на кадри от България към арабския свят. Така например липсват хидрогеолози у нас, които са нужни за минералните води. Миналата година само 9 студенти завършиха тази специалност. Липсата на специалисти е крещяща. Това касае много специалности, но друг е въпросът тези, които ги имаме, защо не ги стимулираме и задържим в България? Надявам се това, с което сме се заели всички екипи на Камарата на минералните води в България, на Балкански Водороден Клъстер, на Алианс за стратегическо управление, на Център за европейско финансиране, които създадохме Българо-саудитската търговска камара с председател уважавания от нас в професионално и всякакво друго естество Димитър Абаджиев - че ще дадем всичко от себе си, за да постигнем едни добри резултати в България и в Саудитска Арабия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари