Лекари въведоха нова такса заради електронните рецепти

0
Такса "компютър" се налага даже за пациенти, които са с хронични заболявания и са освободени от потребителска такса
Такса "компютър" се налага даже за пациенти, които са с хронични заболявания и са освободени от потребителска такса

Идната седмица парламентът ще разгледа предложение за забрана на таксата

Задължителните електронни рецепти за диабетици и за изписване на антибиотици повишиха в пъти цената на лекарския преглед за някои пациенти, които от 1 април нямат алтернатива за хартиено предписание. Причината е нова такса за електронно издаване на рецепта, която лекарите въвеждат на своя глава. Проверка, направена от екип на вестник "Сега", откри много примери за пациенти, които са принудени да плащат повече от обичайните 2,90 лв.

Такса "компютър" се налага даже за пациенти, които са с хронични заболявания и са освободени от потребителска такса. Такъв въпрос например има на сайта на здравната каса. "Имам ТЕЛК и съм със заболяване, включено в списъка за освобождаване от потребителска такса. Днес отидох до личния лекар и ми казаха, че има "такса за издаване на електронна рецепта", твърди пациент.

От НЗОК отговарят, че за оказаната медицинска помощ здравноосигуреният гражданин дължи само потребителска такса от 2,90 лв. за прегледа (тя е 1 лв. за пенсионерите), освен ако не е освободен от нея.

От МЗ потвърдиха същото пред "Сега". "Не е редно да има потребителска такса за издаване на електронна рецепта и подобно нещо никъде не е регламентирано", посочиха от здравното министерство, след като им е описан случай на диабетик, чиято такса изведнъж е поскъпнала от 2,90 на 8 лв. И в този случай се оказа, че е въведена такса от 5 лв. за електронно обслужване.

В групите за взаимопомощ също има оплаквания, че лекари вече искат 10 лв. Един от тях обяснил пред пациента си, че сам е решил "административно" да вдигне таксата, въпреки че работи със здравната каса. Някои общопрактикуващи лекари не крият тази новост в ценоразписа. В интернет например може да се открие реклама на лекар, който твърди, че електронна рецепта може да бъде издадена или подновена без посещение в кабинета, като цената на услугата е 10 лв.

От потребителска такса са освободени пациентите със заболявания, включени в специален списък към Националния рамков договор, децата до 18 години, неработещи членове на семейството, бременни и родилки до 45 дни след раждането, социално слаби, ветерани от войните и военноинвалиди, онкоболни, медицински специалисти, здравноосигурени лица, страдащи от заболявания с над 71% намалена работоспособност и други.

Проблем с неясни такси има и при бележките, с които родителите извиняват отсъствия на децата си. Личните лекари масово искат пари за тях. От МЗ първоначално обявиха, че бележката е закономерен резултат от преглед, поради което не бива да се таксува допълнително. В крайна сметка обаче се наложи позицията на лекарите, че издаването на тази бележка е услуга, която не попада в основния пакет от медицински дейности, поемани от касата.

Депутатът от ПП Божидар Божанов написах в X, че идната седмица парламентът ще разгледа предложение таксата за електронна рецепта да бъде забранена в Закона за здравето.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    16
    Анонимен
    Чичо, не съм доктор. Всички български лекари ли според теб притежават частни болници? Има лекари които работят за под 1000 лева. Разбирам, че се дразните на ония другите, но не всички са такива. Не съм лекар.
  • -1
    15
    не че е нещо
    Ама вие, пишещите тука безплатно ли работите?!? Не ревете ли всеки ден за увеличение на заплатите?!? Или за вас може, ама за другите не?!?
  • 0
    14
    Чичо
    АНОНИМЕН .Вие доктор ли сте.Частна болница се прави с ВЪШКИ.Скоро ще стане това което е написал Петър Няма вече глупави хора.Може и да има някъде по планините,но се съмнявам
  • 1
    13
    Анонимен
    Петре, това което си написал е вярно, но само за някой. Не бива да поставяме всички под един знаменател. Не всички се излагат така.
  • 2
    12
    Петър
    Трябва да се плаща и за въздуха, който дишаме в лекарския кабинет Бийте,крадете докторите където ги видите те се оляха Скоро ще изплачат и ще трябва да си плащат такса СПОКОЙСТВИЕ. Борци започвайте натрупаха много
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари