Аптекарите настояват за единни цени на лекарствата

0
Искат и отлагане и помощ при въвеждане на новите електронни системи за контрол в сектора
Искат и отлагане и помощ при въвеждане на новите електронни системи за контрол в сектора Видео: БНТ

Аптекарите настояват за единни цени на лекарствата и отлагане и помощ при въвеждане на новите електронни системи за контрол в сектора.

Днес техни представители се срещнаха със заместник-министъра на здравеопазването Бойко Пенков. Разбраха се Здравното министерство да включи представители на протестиращите фармацевти в нова работна група, която да изработи стратегия за развитие на лекарствения сектор в България.

Срещата между протестиращите и заместник-здравния министър не довела до конкретни решения, но дала надежди. С това убеждение аптекарите си тръгнаха от министерството, информира БНТ.

Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара: Зам.-министър Пенков каза, че в мнозинството от предложенията си, които сме поставили, има достатъчно резон и се ангажира да ги предадат към министъра, за да могат да бъдат обсъдени.

Говорили и за четците за верификацията на лекарствата.

Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара: Нашето искане е да се изпълни член 31 на регламента за верификация, който твърди, че този финансов разход трябва да се поема от фирмите производител на лекарства.

Аптекари се оплакаха и че системата продължава не работи ефективно.

Пенка Минева - председател на Регионалната фармацевтична колегия: Пищи, показва червени сигнали... Но всички в момента говорим "нормално е, в системата има грешки. Което изобщо не е нормално, защото нали уж това чакаме - ако светне червеният сигнал, това означава, че има нещо нередно и би трябвало да блокираме лекарство. Така че - абсолютен хаос е в момента.

За да не става хаосът по-голям, фармацевтите имат предложение и за другите системи, които ще се въведат.

Антон Вълев - председател на Националната аптечна камара: Системите на НАП, със системата за електронно досие и електронна рецепта и системата за верификация да бъдат планирани и така пуснати, че всъщност да представляват едно цяло.

Що се отнася до протеста от миналата седмица настояха, че протестиращите аптеки са били 774 на брой, а не 38, каквито данни даде Здравната каса. Постарали са се пациентите да не пострадат.

Георги Неделчев - собственик на аптеки: Има аптеки, които наистина изпълняваха спешните поръчки за инсулини, за животоспасяващи лекарства.

Протестът им нямало да спира, ще работят с жълти жилетки. 

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари