Хронично болни остават без лекарства заради инструкция на НЗОК

1
Заради това аптеките връщат хронично болните
Заради това аптеките връщат хронично болните

Всеки месец много от хронично болните остават за по няколко дни без полагащите им се безплатни лекарства заради разминаване между наредба на здравното министерство и инструкция на НЗОК до аптеките.

За проблема при отпускането на медикаменти с протоколи съобщиха читатели на в. “24 часа”. Аптекари също потвърдиха за разминаването.

Според Наредба 4 на МЗ лекарствата на хронично болните с 3-месечен протокол се отпускат до 15-ия ден от издаване на рецептата през първия месец, от 25 до 45 дни - за втория, и от 50 до 75 дни - за третия. Отрязъците от протоколите обаче са за по 30 дни и ако аптека изпълни втория и третия по-рано от 30-ия или 60-ия ден от издаване на рецептата, ще бъде глобена от НЗОК. Това е разписано в инструкциите на касата към договора, който всяка аптека подписва с нея.

Заради това изискване аптеките връщат хронично болните, ако те дойдат за лекарствата си на по-ранна дата, въпреки че по закон хората са спазили срока.

Допълнително много от тези медикаменти са в опаковка от 28 хапчета и когато болните не могат да си ги вземат по-рано, се налага или да седят без лекарства няколко дни, или да си ги купят сами.

“Над 280 са лекарствата, отпускани на хронично болните, които са с 28 таблетки в опаковка. Сред тях са такива за високо кръвно, астма, висок холестерол, ендокринни заболявания, депресия, както и някои противотуморни”, обясни Николай Костов, председателна Асоциацията на собствениците на аптеки, пред “24 часа”.

Според НЗОК обаче проблем със сроковете не би трябвало да има и искат сигнали за всеки конкретен случай.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари