АПИ си купува луксозни джипове

0
Стойността им е 222 хиляди лева
Стойността им е 222 хиляди лева Снимка: Volkswagen

Двата нови луксозни джипа за ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) на стойност 222 хил. лв. ще бъдат Volkswagen Touareg.

Това става ясно от публикуваните договор, техническо предложение и ценова оферта в сайта на Пътната агенция на 3 януари. 

Фирмата, която ще доставя луксозните автомобили е „Вестауто – М“ ООД, вносител на марките Audi и Volkswagen за България. Тя има 60 дни да изпълни поръчката, информира Economic. 

Джиповете ще бъдат черен металик, каквото беше и първоначалното изискване в търга, преди той да бъде спрян в началото на септември от бившия регионален министър Николай Нанков. При второто обявяване на поръчката АПИ направи компромис – джиповете трябваше да бъдат в тъмен цвят. Според Агенцията луксозните джипове ще служат за преминаване през пресечени местности в зимни условия, което нямало как да се осъществи с автомобил за градски условия. 

Какво се случи досега

Oбществената поръчка за закупуване на 53 автомобила, от които 51 коли за редовните служители и 2 луксозни джипа за шефовете на  АПИ, на стройност общо 1.3 млн. лв. с ДДС, беше пусната на 29 август, а 5 дни по-късно, в последния си ден като регионален министър, Николай Нанков стопира търга.
Причината, която той изтъкна бе, че не е бил уведомен за самата поръчка. По-късно в сайта на АПИ излезе решение на председателя на УС на АПИ инж. Светослав Глосов за прекратяване на търга. Като причини се посочваха това, че техническите изисквания и способности към фирмата изпълнител са "прекомерни" и при проверка на контролните органи може да бъдат счетени за дискриминационни.

Другата причина е открита техническа грешка в обособена позиция №2 от обществената поръчка за закупуването на 51 леки автомобила. Става въпрос за включването на междуосие на автомобила с определен размер, който не съществува и не се предлага за автомобили. В новата обществена поръчка параметрите на междуосието са сменени – минимум 2500 мм, а не минимум 1800 мм. Леките автомобили ще бъдат предназначени за редовите служители на Агенцията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари