В АОНСУ отново са заплашени да останат без ток

1
След направения компромис в края на януари, от Енерго-про заявили, че вече няма да чакат и на 21 март ще спрат тока
След направения компромис в края на януари, от Енерго-про заявили, че вече няма да чакат и на 21 март ще спрат тока

Обитателите на бившето общежитие на АОНСУ са в задънена улица и в отчаянието им все по-малко от тях продължават да оповестяват проблемите си пред медиите.

200 обитатели на жилищен блок в Русе отново са застрашени да останат без ток. Причината-дълг от близо 50 хиляди лева, за който твърдят, че не е техен. Проблемите в бившата сграда на АОНСУ продължават с години. Преустроената за живеене сграда няма акт 16 и затова парите за ток се начисляват на общ електромер. Всяко домакинство обаче има уред за отчитане и си плаща тока. Но пък всеки месец имало голяма разлика в показанията на вътрешните и общия електромер. От там се натрупал и дългът, пише briagnews.bg.

Никой не може да открие инвеститора, за да му потърси сметка колко сгради се водят на този електромер. А от Енерго-про заявиха, че след като направиха компромис в края на януари, когато дълъг бе 30 хиляди лева, вече няма да чакат и на 21 март ще спрат тока. Като представител на етажната собственост професионалният домоуправител Цветелин Цонев заяви, че е провел две срещи с представители на Енерго про. Разговорите вървели в посока погасяване на задълженията, но оттам не дали нито партида, нито яснота по отношение на това чии са партидите и за какво плащат обитателите на блока.

По негови думи от енергодружеството не пожелали да сключат споразумение за разсрочване, защото собствениците на жилища не са титуляри на партидата. От тестовете на енергетиците било видно, че електромерът бил балансов, което значи-мерел входящото напрежение в трафопоста на целия комплекс. Точно защото не са титуляри на партидата, хората нямат официална кореспонденция. От Община Русе вчера било получено писмо, в което се казвало, че единственото решение е да се поеме дългът на фирмата-титуляр „Рали 2003”. А хората от блока не са съгласни да съберат допълнително толкова голяма сума.

Ние нямаме права по партидата, а пък задължението е наше”, възмущава се Цонев. Той е изпратил и писмо до прокуратурата. „Сигналът е за въпросната партида, за целия казус тук, искаме проверка да се разкрият партидите, какво се плаща, къде отиват тия пари”, допълни още той. С писма са сигнализирали и Министерския съвет, и омбудсмана. А хората масово продават жилищата си.

Досега поне 20 апартамента са продадени, а според настоящите собственици, брокерите твърдели, че всичко е наред. Преди ден от Енерго-про излязоха с официална позиция. В нея се казва, че след поредица от разговори с представителите на етажната собственост са изчерпани законовите възможности за намиране на решение, което да гарантира интересите на двете страни.

Дружеството изпрати уведомително писмо до титуляря на партидата „Рали 2003“ ЕООД, с което го уведомява, че предстои прекъсване на електрозахранването на сградата, поради натрупани просрочени задължения в размер на над 48 000 лева. Напомняме, че краен собственик на фирма „Рали 2003“ ЕООД е Явор Блъсков и плащанията на сметките на блока на ул. „Гоце Делчев“ №35 постъпват по партидата на фирмата. Задълженията са натрупани от март 2018 г. до 30.06.2018 г.

Предвид факта, че компанията няма никаква връзка с титуляря на партидата, е предложена възможност за уреждане на задължението, като всички собственици и ползватели на обекти в сградата заплащат ежемесечно текущото потребление и част от натрупания дълг. В позицията се казва още, че прекъсването на електрозахранването е крайна мярка, която не е желана и от двете страни, но тя вече е неизбежна, след като в продължение на една година дружеството субсидира „Рали 2003“ ЕООД и живеещите в сградата, доставяйки електроенергия, която не се заплаща.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари