Антониу Гутериш призова да бъде предотвратена пълномащабна война в Судан

1
Въпреки несигурната ситуация в Судан ООН ще се опита да предостави на африканската страна така необходимата хуманитарна помощ, обеща той
Въпреки несигурната ситуация в Судан ООН ще се опита да предостави на африканската страна така необходимата хуманитарна помощ, обеща той Снимка: Фейсбук / архив

Въпреки несигурната ситуация ООН ще се опита да предостави на африканската страна така необходимата хуманитарна помощ, обеща той

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш днес отново призова за прекратяване на насилието в Судан, предаде ДПА.

Сраженията трябва да бъдат прекратени, преди да загинат още повече хора и конфликтът да прерасне в пълномащабна война, която може да засегне целия регион за години напред, подчерта Гутериш по време на посещение в кенийската столица Найроби. Въпреки несигурната ситуация в Судан ООН ще се опита да предостави на африканската страна така необходимата хуманитарна помощ, обеща той, предаде БТА.

Според Гутериш ООН работи "ръка за ръка" с Африканския съюз и Междуправителствения орган за развитие (ИГАД), за да намери решение на конфликта.

Тежки боеве избухнаха в Судан в средата на миналия месец, когато отдавна тлеещата борба за власт между командващия редовната суданска армия генерал Абдел Фатах ал Бурхан и неговия бивш заместник и настоящ съперник генерал Мохамед Хамдан Дагало, който ръководи паравоенните Сили за бърза подкрепа (СБП), прерасна във въоръжен конфликт. Двамата мъже бяха начело на богатата на злато и петрол страна с население от около 46 милиона души след военния преврат през 2021 г., отбелязва ДПА.

Шест камиона с хуманитарна помощ бяха ограбени днес в Судан напът за кризисния регион Дарфур, съобщи ООН. Заместник-генералният секретар на ООН, отговарящ за хуманитарните въпроси, Мартин Грифитс заяви, че не може да каже кой стои зад случилото се.

ООН се подготвя повече от 100 000 души да избягат от Судан и да потърсят убежище в чужбина. Още преди преди избухването на конфликта световната организация оцени хуманитарните нужди на разкъсаната от конфликт африканската страна на 1,7 милиарда долара, посочва ДПА.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари