Антон Кутев: Очаква ни тежка зима

0
Все още има рискове България да остане без газ
Все още има рискове България да остане без газ Снимка: БНТ

Все още има рискове България да остане без газ

Спасителните екипи са в Карловско от самото начало на бедствието. Страшно е. Очевидно ще има огромни поражения. От изпълнителната власт правим всичко възможно, за да помогнем на хората. Това заяви говорителят на служебния кабинет Антон Кутев в предаването „Още от деня“ по БНТ.

„Очаква ни тежка зима. Това е резултат от всичко, което беше направено или не, за доставките на природен газ. Цената на договорения газ за двата танкера е много над 400 лева. Така са сключени договорите. Тепърва трябва да се договорят всички доставки наново. Все още има рискове да остане България зимата без газ“, разкри той.

„Прекратяването на доставките от „Газпром“ е политическо решение. Ние опитваме да преговаряме с всички. Газовата връзка не е готова, тя е на Акт 15. Направили сме разчете до 1 октомври газовата връзка да тръгне. Занимаваме се с довършителните работи на газовата връзка от самото начало“, заяви още говорителят на служебното правителство.

„Азерският газ е по-евтин, но той не може да задоволи целия пазар. Той може да влезе в микса. Трябва да се търсят и други доставки. Търсим всички възможности. Невярно е, че има осигурени слотове за разтоварване. Имаше един и той беше използван“, обясни Антон Кутев.

„Очевидно с газа, който беше доставен от предишното правителство няма как част от бизнесът да продължи да работи. Нямаме намерение да променяме геополитическата ориентация на България. Не искаме да правим нови договори с „Газпром“, а да се осигури газ до края на годината и то на най-ниска цена. Това е работа на следващото правителство. Няма да допуснем бизнесът да фалира“, увери Кутев.

Той подчерта, че служебният кабинет не кадрува, нито управлява с реваншизъм.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари