Аномалиите във времето могат да поразят посевите в Русенско

0
Ако снегът се стопи прекалено бързо, част от пшеницата и ечемика може да пожълтеят, а това да доведе до загуби
Ако снегът се стопи прекалено бързо, част от пшеницата и ечемика може да пожълтеят, а това да доведе до загуби Видео: БНТ

Аномалиите във времето могат да поразят част от есенниците в Русенско.

Стопани прогнозираха, че ако снегът се стопи прекалено бързо, част от пшеницата и ечемика може да пожълтеят, а това да доведе до загуби и по-малко реколта, предаде БНТ.

Всеки ден стопаните от Русенско проверяват какво е състоянието на посевите. Притесненията им са, че през есента и в началото на зимата температурите бяха изключително високи, след това рязко паднаха до 20 градуса под нулата, а предстои ново затопляне до дни и бързо топене на снега, покрил нивите. Евгени Велковски е земеделски производител и агроном. Обработва 14 000 декара земя, като 8 000 от тях са есенници. Казва, че проблемите за пшеницата и ечемика започнали още през есента.

В Русе са засети над 570 000 дерака с пшеница и повече от 80 000 с ечемик. Някои от стопаните се оплакаха, че заради аномалиите във времето по растенията са плъзнали неприятели и трябва да се пръска. А в калта това няма да е възможно.

За прогнозни добиви все още е рано да се говори, казва Евгени Велковски. Той и колегите му разчитат, че през пролетта времето ще бъде без аномалии, а растенията ще успеят да изкласят. Миналата година земеделците от Русенско ожънаха по около 500 килограма пшеница от декар.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари