Зърнопроизводители в Русенско очакват ниски добиви

0
Жътвата на ечемика в региона започна, а очакванията са реколтата да е с около 30% по-слаба от миналогодишната
Жътвата на ечемика в региона започна, а очакванията са реколтата да е с около 30% по-слаба от миналогодишната Видео: БНТ 2

С изключение на две-три общини, където паднаха дъждове, в по-голямата част на русенска област зърнопроизводителите очакват по-ниски добиви тази година.

Жътвата на ечемика в региона започна, а очакванията са реколтата да е с около 30% по-слаба от миналогодишната. Същите са прогнозите и за добивите на пшеница.

Иван Караиванов отглежда житни култури в землището на село Кривня. Казва, че в района не е имало капка дъжд 120 дни. А, за да се развиват добре културите са необходими 20 л на кв. метър. Затова прогнозите му за реколтата не са оптимистични, предава БНТ.

Иван Караиванов – председател на фермерски съюз „Дунавско зърно”: 

"И пшеницата, и ечемикът няма да дадат добри добиви. Това, което жънем в нашия район в момента е в рамките между 300 – 350 кг от декар. Мисля, че ще бъде над 100 кг по-ниски средни добиви."

Най-тревожно, по думите на Караиванов, е състоянието на пшеницата. Тази година посевите не са успели да се развият добре, а освен това са се появили и много болести. Реколтата от грах също няма да е добра. Вместо да бъде засят в края на февруари, заради мартенския сняг това е станало едва в началото на април.

Иван Караиванов – председател на фермерски съюз „Дунавско зърно”: 

"Започна да цъфти в горещини, цветчетата абортират, няма завръз и резултатите тази година ще бъдат много тревожни."

Земеделските производители не са доволни и от изкупните цени на зърното. В последните години те се движат между 270 и 290 лв. на тон.

Иван Караиванов – председател на фермерски съюз „Дунавско зърно”: 

"Това са цени, при такива добиви, които няма да покрият разходите на земеделския стопанин."

В русенска област традиционно се отглежда най-вече пшеница и ечемик. Тази година много стопани са решили да отглеждат и нахут, но реколтата и от него няма да е добра, защото растенията са били засети късно и не са успели да се развият.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари