Ани Стоянова: Ако имахме истинска детска болница, Даная може би щеше да е тук!

2
Майката на 15-годишното момиче изпрати писмо до новия здравен министър
Майката на 15-годишното момиче изпрати писмо до новия здравен министър Снимка: Ани Стоянова / Фейсбук

Майката на 15-годишното момиче изпрати писмо до новия здравен министър

"Ако имахме истинска детска болница, Даная може би щеше да е тук...". Това послание се появи на четири билборда в София преди няколко дни. Отправено е от майката на 15-годишното момиче, което страдаше от хематологично заболяване и почина след травма на главата и мозъчно усложнение. Тогава Ани Стоянова взе решение детето ѝ да стане донор на няколко души, нуждаещи се от трансплантация на орган. Майката е част от общността, която се бори за възможно най-бързото изграждане на национална детска болница. В сряда тя изпрати писмо до новия здравен министър проф. Христо Хинков, в което настоява за прозрачност и гаранции за водещата роля на обществения интерес при реализацията на проекта, предаде БНР.

"ОТКРИТО ПИСМО

От Ани Стоянова

Уважаеми г-н Министър,

На 17 юни почетох паметта на 15-годишната си дъщеря Даная, 40 дни след като тя си отиде.

След инцидент, който по нещастно стечение на обстоятелствата се случи в поредица почивни дни, детето ми не можа да получи достатъчно адекватна медицинска помощ достатъчно бързо, за да има най-добри шансове да бъде спасена. Аз не спирам да си задавам въпроси. Един от тях е: “Ако имахме истинска детска болница, дали тя щеше да е още тук?”

Не искам тази ужасна трагедия да отмине безмислено. Затова слушах с внимание отговора Ви пред медиите на започнатата от мен кампания.

Вие отчетохте поредица решения, които бяха взети в последните месеци, и обявихте надеждата си, че "до една година ще имаме груб строеж" на нова детска болница.

Уважаеми проф. Хинков,

Това не е достатъчно.

През последните 40 години десетки здравни министри (без преувеличение) са обявявали и обещавали детска болница, но я няма и до днес. Решенията по създаването ѝ от последните месеци бяха недостатъчно ясни и прозрачни, и ние - родители и данъкоплатци - нямаме никакви гаранции, че няма да останем отново с надеждите си. Че обещанията този път ще доведат до бързо и качествено създаване на Истинска детска болница."

Затова настоявам за следното:

1) среща с Вас и експертите, ангажирани с проекта за създаване на Национална детска болница в спешен порядък;

2) създаване на обещания преди повече от година Обществен съвет, който да гарантира прозрачност и водеща роля на обществения интерес във всеки от етапите на създаването на болницата;

3) ангажимент за съобразяване на изготвяното от работна група задание за строеж на Национална детска болница с изводите и препоръките от анализа на детското здравеопазване, извършван с подкрепата на ЕИБ;

4) публикуване възможно най-скоро за обществено обсъждане на проекта за Националната стратегия за детско и юношеско здраве и педиатрична грижа в РБ 2023-2030 г.

21. 06. 2023 г. С уважение: Ани Стоянова

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 5
    1
    Русенец
    Е да ама милиони отидоха за помощ на усраина нали?!????
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари