Ангела Меркел: Путин може би чакаше да напусна поста си, за да нападне Украйна

0
Бившият канцлер заяви, че напускането ѝ действително може да е изиграло допринасяща роля, но добави и други възможни фактори
Бившият канцлер заяви, че напускането ѝ действително може да е изиграло допринасяща роля, но добави и други възможни фактори Снимка: АП

Помолена да коментира, дали би се наела да посредничи в конфликта, тя отговори следното: "В момента такъв въпрос не стои".

Бившият германски канцлер Ангела Меркел призна, че към края на мандата ѝ възможностите ѝ да влияе на руския президент Владимир Путин чувствително са отслабнали, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Беше ясно, че няма да съм канцлер още дълго и затова просто трябва да призная, че различни опити (да се преговаря) миналата година не дадоха никакъв резултат", каза тя в интервю за изданията от германската медийна група "Редакционснецверк Дойчланд".

Меркел, която беше канцлер на Германия в продължение на 16 години, беше известна с това, че поддържаше контакт с Путин дори през трудни периоди и се стремеше комуникацията никога да не прекъсва.

Тя се оттегли от поста си след миналогодишните парламентарни избори.

От разстоянието на времето, Меркел каза, че Путин вече не е имал желание да се организира среща на върха в така наречения нормандски формат, който включва Русия, Украйна, Германия и Франция.

"От друга страна, и аз не успях да създам някакъв допълнителен руско-европейски дискусионен формат по въпросите на европейската сигурност към вече съществуващия нормандски формат", заяви бившият канцлер.

Помолена да коментира, дали би се наела да посредничи в конфликта, тя отговори следното: "В момента такъв въпрос не стои".

Войната започна на 24 февруари и затова Меркел не изключва възможността Путин да е чакал тя да освободи поста си, преди да нападне съседна Украйна.

Бившият канцлер заяви, че напускането ѝ действително може да е изиграло допринасяща роля, но добави и други възможни фактори, като например "изборите във Франция, изтеглянето на войските от Афганистан и застоя в изпълнението на Минските споразумения".

 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари