Ангела Меркел: На ваксинираните трябва да бъде позволено да се подстригват или да влязат в магазин

0
Германия разхлабва ограниченията за ваксинираните
Германия разхлабва ограниченията за ваксинираните Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германия разхлабва ограниченията за ваксинираните

Говорейки след разговори с премиерите на 16-те провинции на Германия, Меркел каза, че на хората, получили и двете дози ваксина, трябва „очевидно“ да бъде позволено да се подстригват или да влязат в магазин, без да се налага да показват отрицателен тест за коронавирус, и да бъдат освободени от карантина след близък контакт със заразено лице. Същото би се отнасяло и за хора, които могат да докажат, че са се възстановили от коронавирусна инфекция, например чрез показване на положителен PCR тест, който е поне отпреди 28 дни.

Правителството ще подготви указ, в който да изложи своите предложения, каза тя на пресконференция в Берлин, който след това ще бъде обсъдена в парламента.

Меркел не даде срок за това кога разхлабването на ограниченията може да влезе в сила. Меркел заяви, че ходът да се върнат някои от основните им права на хората с имунитет за коронавирус идва след като наскоро институтът по инфекциозни болести „Роберт Кох” установи, че напълно ваксинираните хора и тези, които са се възстановили, "вече не представляват съответна опасност от инфекция".

Но тя предупреди, че Германия е изправена пред „трудна фаза на преход“, тъй като нарастващ брой хора получават своите ваксинации и са гладни за повече свободи, докато значителна част от населението все още ще живее с тежки ограничения.

Досега само седем процента от населението са получили двете дози ваксина срещу COVID-19 в Германия и около 23 процента са получили първата инжекция, но темпото се ускорява, тъй като лекарските кабинети получават повече дози ваксини.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари