Ангел Кунчев: Досега лъгали ли сме някога“?

0
Ние сме длъжни да казваме истината. Истината е числа и тя не може да бъде измислена
Ние сме длъжни да казваме истината. Истината е числа и тя не може да бъде измислена Снимка: БГНЕС

С този въпрос започна интервюто на държавния главен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в сутрешния блок на Българската национална телевизия

По думите му при толкова починали, да има хора, които да твърдят, че я го има вируса, я го няма, е „такава дива безотговорност“.

„Чета безумия – „те ни плашат“, „вирус няма“, стига се и до крайности – „те крият информация“ или „те ни дават много информация“. Чудя се на тези хора, докога ще продължават. Безумно е. До такава степен яхнаха вълната отделни личности, но хората виждат всичко, те могат да си направят сметка и ние сме длъжни да казваме истината. Истината е числа и тя не може да бъде измислена“, смята той.

Доц. Кунчев обясни, че всичко, което пристигне в България като ваксини, се употребява в рамките на 3-4 дни.

„След кацането на самолета и пристигането на тира в рамките на полунощ колите на РЗИ-тата пристигат, взимат ваксините и на следващия ден започват да работят с тях. Постепенно растат количествата на „Пфайзер“, на „Модерна“ и продължават да идват количества на „Астра Зенека“. Вече минахме 400 000 направени дози, и ако има редовни доставки още в началото на април ще достигнем 500 000 направени дози. Ние сме в състояние да направим 40-50 000 имунизации дневно“, отбеляза той.

По думите му след като има заключенията на експертите за ваксините, не би трябвало да има страхове.

„Започват постепенно страховете да се преодоляват и хората започват да търсят ваксините“, обясни доц. Кунчев. Той няма данни за починал човек, имунизиран срещу COVID-19.

„Няма как всички смъртни случаи да бъдат свързани с имунизацията“, настоя Кунчев и допълни, че доказателствата могат да се направят с много внимателни проучвания. Ако има протоколи от направена аутопсия – това е най-сигурният начин.

„COVID-19 е доста коварно заболяване и много многолико. То не е заболяване на горните дихателни пътища и на белия дроб, то е заболяване на малките кръвоносни съдове“, предупреди Кунчев.

Здравните власти нямат желание да пишат COVID-19 на хора, починали от друго нещо, увери той.

„Ние сме държавата с най-леки мерки и никога няма случай всички да бъдат доволни“, изтъкна Кунчев и определи решението на министъра на икономиката Лъчезар Борисов за големите магазини, което беше отменено от премиера Бойко Борисов почти веднага, като погрешно. Здравният инспектор посочи, че всички решения се превръщат на мерки на базата на заповед, подписана от министъра на здравеопазването.

„Решенията са много трудни, защото търсим баланса. Пълно закриване ще повлияе, ще смъкнем малко случаите, но въпросът е каква е цената“, уточни Кунчев и добави, че зала „Арена Армеец“ винаги може да се превърне в полева болница, но засега не е нужно. Кунчев запита и в коя страна не се взимат политически решения с мерките.

„Експертите са за това – да убеждават, да дават решения и варианти, а политиците са тези, които въвеждат мерките“, даде да се разбере той.

По отношение на предстоящите парламентарни избори, Кунчев заяви, че няма причини за отлагане на изборите.

„Ако изборите се проведат така, както предвижда изборният протокол, който е доста подробен, не крият опасност и риск“, увери той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари