Ангел Кунчев: Ако заразените паднат под 200 на 100 000 може да отпуснем мерките

0
Доставят още 20 хиляди ваксини на 4 януари
Доставят още 20 хиляди ваксини на 4 януари

Засега имаме договор и очаквани доставки на ваксината на Пфайзер. От тях ще получаваме по 150 000 дози месечно, но се правят и корекции. Още няколко региона у нас очакват доставка на ваксини.

Това заяви пред Нова главният държавен здравен инспектор и член на Националния оперативен щаб доц. Ангел Кунчев.

"След разрешение ще поръчаме и препарата на "Модерна" и "Астра Зенека", допълни още той.

"На 4 януари получаваме още 20 000 ваксини. След това всяка седмица ще има доставки със самолет", разкри доц. Кунчев.

"Ако достигнем 70% от ваксинация, то тогава епидемия от този вирус няма да има повече", заяви главният държавен здравен инспектор.

"Щеше да има проблем, ако не се спазват правилата за доставки на ваксини. Никой не може да ми докаже, че в буса за кренвиршите температурата не е била правилната. Защо да не ползваме всички налични ресурси и фирмите, които предлагат бусове? В САЩ ваксини се разнасяха с камиони за месо и риба тон. Няма смисъл да купуваме камиони с -70 градуса, а само след месеца те няма да се ползват", коментира доц. Кунчев.

Може би лятото или преди това - март, април, ще има ваксини и за гражданите, които не са от засегнатите групи, разкри главният държавен здравен инспектор.

"Получаваме мейли и заплахи, как сме съсипали живота на някои хора, но и днес изпращаме годината със 110 жертви", коментира доц. Ангел Кунчев.

"Ако паднем на заразени под 200 на 100 000 може да отпуснем мерките - не всички, но например да отворим училищата. Не затворихме МОЛ-овете, защото хората пазаруват, а защото пият кафе, общуват си активно", разкри здравният експерт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари