Ангел Кунчев: 8 области са в "червената зона"

0
По смъртност от Ковид-19 сме на 13 място в Европейския съюз
По смъртност от Ковид-19 сме на 13 място в Европейския съюз Снимка: БГНЕС

По смъртност от Ковид-19 сме на 13 място в Европейския съюз

90 на 100 хиляди е заболеваемостта към днешна дата. България е на 26 място в Европейския съюз и на шесто място на Балканите. По смъртност сме на 13 място в Европейския съюз.

Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на днешния брифинг във връзка с актуалната обстановка с разпространението на COVID-19 у нас и предприетите противоепидемични мерки, предаде репортер на БГНЕС.

8 области, включително София-град, се върнаха в червената зона, каза още доц. Кунчев.

България продължава да бъде сред страните в светлата зона, но тенденцията се обърна и ще имаме постепенно покачване на болестта през февруари, каза държавният здравен инспектор.

Към момента в страната са доставени 94 920 дози ваксина от „Пфайзер” и „Модерна”. 50 124 дози са приложени до момента, съобщи доц. Кунчев.

Броят на имунизираните учители е над 1400 учители.

Това, че са разрешени някои места, не значи, че те са безопасни. Това, че са разрешени фитнесите, не значи, че те са безопасни – те са най-опасни, заяви от своя страна председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Само за понеделник сме приели 13 души за един ден във ВМА, толкова болни сме приемали преди това за една седмица. Възникна тревога. Цифрите доказват, че има събуждане на коронавируса в столицата, а в Кюстендил и някои други области е категорично, съобщи Мутафчийски.

Той призова да се затегнат редиците и да се подготвим за това, което ни очаква.

Това, че са разрешени различни неща, не означава, че са безопасни. Фитнесите са най-опасното място. Гражданите са стъписани от ситуацията в моловете, не трябва да се надвишава определен брой посетители. Защитните средства трябва да се носят правилно, за да има ефект, продължи ген. Мутафчийски.

Той подчерта, че смъртността не е достигнала никакво плато, просто спадна до най-ниската си стойност 7,9 на 100 000 и започна отново да се качва.

Това са фактите, те не могат да бъдат спестявани. Нелепо е да се търси допълнително разхлабване на мерките, заключи Мутафчийски. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари