Доц. Кунчев: По смъртност от Ковид-19 сме на 14-о място в ЕС

0
България се нарежда на 22-ро място в ЕС и на пето на Балканския полуостров по заболеваемост от коронавирус
България се нарежда на 22-ро място в ЕС и на пето на Балканския полуостров по заболеваемост от коронавирус Снимка: БГНЕС

България се нарежда на 22-ро място в ЕС и на пето на Балканския полуостров по заболеваемост от коронавирус

Със заболеваемост от 156 на 100 000 България се нарежда на 22-ро място в ЕС и европейското икономическо пространство и на пето място на Балканския полуостров. Това каза на брифинг в Министерски съвет главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

По отношение на смъртността, тя е 8,27 на 100 000, с което продължаваме да задържаме 14-то място в ЕС. Разпределението вътре в България: продължава тенденцията за преливане на областите от жълта, през оранжева, към червена зона, като тези, които попадат в червената зона, вече са 19 области, 7 са в оранжева и само 2: Видин и Търговище, са с най-ниска заболеваемост в жълта зона. Традиционно продължава да е най-висока заболеваемостта в Кюстендил. Тя е 446 на 100 000. Най-ниска е в Търговище - 25 на 100 000. Има известно преливане на по-висока заболеваемост и в нови области като Перник, София-област, Враца и Плевен“, допълни той.

По думите му 14-дневната заболеваемост продължава да показва ръст на случаите, но той е с нисък темп.

Положителното е, че поне засега смъртността не следва този ход, а задържа постоянно ниво на цифрите и по-скоро сме в плато по това отношение. По отношение на показателните за седмичен брой тестове, те се стабилизираха на около 1 000 на 100 000, което е добър показател, сравним с другите европейски страни“, посочи още доц. Кунчев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари