Американците удариха по погрешка съюзниците си в Сирия

0
По непотвърдени данни около 60 души са убити, а стотина са били ранени
По непотвърдени данни около 60 души са убити, а стотина са били ранени

Американските военно въздушни сили са нанесли по грешка удар срещу части на сирийската армия, която е част от анти-ИДИЛ коалицията, оглавявана от САЩ.

Информацията  първоначално бе съобщена от говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, а в последствие бе потвърдена и официално от Вашингтон. По непотвърдени данни около 60 души са убити, а стотина са били ранени.

"Самолети на международната антиджихадистка коалиция днес са извършили четири въздушни удара срещу сирийските сили, обградени от "Ислямска държава" близо до летището на Дейр ез Зор", съобщи в събота Игор Конашенков, цитиран от АФП, информира Economic.

От администрацията на Барак Обам са изпратили съобщение до руските си съюзници, че „съжаляват за непреднамерената загуба на човешки живот“.

Според Конашенков благодарение на американските удари боиците на ИДИЛ са получили възможност да настъпят срещу сирийската армия, която все пак е успяла да възстанови позициите си.

Русия дори си позволи да обвини САЩ, че помагат умишлено на ислямистите. От пентагона обаче са заявили, че са вярвали, че нанасят удар срещу терористите. Ударът е бил спрян веднага след като руснаците са уведомили, че поразените цели са на сирийската армия. Ако тези удари се обясняват с погрешни координати на целите, то това е пряка последица от отказа на американската страна да координира с Русия действията си срещу терористичните групи в Сирия, подчертава руската армия в свое комюнике.

Заради напрежението между Русия и САЩ бе свикана извънредна среща на Съвета за сигурност към ООН, за да се изгладят противоречията между тях.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари