Американците се евакуират от Кабул

1
Талибаните вече са на 11 км от афганистанската столица
Талибаните вече са на 11 км от афганистанската столица Снимка: ЕПА / БГНЕС

Талибаните вече са на 11 км от афганистанската столица

Рано тази сутрин талибаните превзеха Чар Асиб - община в окръг Кабул и вече се намират на 11 км. от афганистанската столица. Привържениците на радикалното движение на талибаните поеха и контрола над провинция Логар, която се намира югоизточно от Кабул. Президентът на Афганистан Ашраф Гани заяви, че е провел спешни разговори с местни лидери и международни партньори, докато талибанските бунтовници се приближават до Кабул, превземайки Чар Асиб.

Американски войски започнаха да пристигат в Афганистан, за да помогнат за евакуацията на хиляди хора, включително служителите на посолството, както и на афганистанците и техните семейства, работили за тях, пише британският вестник The Guardian. Евакуацията на американците от Кабул ще бъде подсигурена от 3000 войници, информира Сега.

Борис Джонсън потвърди, че „огромната част“ от персонала на посолството на Обединеното кралство в Кабул ще се прибере у дома от Афганистан през следващите няколко дни.

Чешката република евакуира двамата дипломати от посолството си в Кабул, на фона на влошаващата се ситуация със сигурността в Афганистан.

В същото време талибаните напълно обкръжиха Мазари Шариф - четвъртият по големина град в Афганистан, административен център на провинция Балх, която граничи с Таджикистан. Градът с население от 183 хил. жители е едно от свещените места за шиитите, тъй като според една от легендите именно тук е погребан Али. Командващият защитата на града маршал Абдул Рашид Достум, отхвърли всики предложения да си придоди.

Достум - влиятелен командир на узбекската милиция в страната, бе шест години вицепрезидент на Афганистан.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари