Американците бомбардирали болницата - объркали лекарите с талибани

0
американското министерство на отбраната е започнало разследване на случая
американското министерство на отбраната е започнало разследване на случая

Президентът на САЩ Барак Обама нарече въздушния удар по болница на организацията Лекари без граници в афганистанския град Кундуз "трагичен инцидент" и поднесе най-дълбоките си съболезнования на близките на жертвите, предадоха ДПА и Франс прес, цитирани от БТА.
В изявление на Белия дом се посочва, че американското министерство на отбраната е започнало разследване на случая.
Ще изчакаме резултатите от това разследване, преди да направим окончателна преценка на обстоятелствата на тази трагедия, се казва в изявлението на Обама. Той допълва, че заедно със съпругата си Мишел се молят за всички цивилни, засегнати от инцидента, за техните семейства и близки.
В обстрела бяха убити 19 души, повечето от които медици, както и цивилни, сред които три деца. Тридесет и седем души бяха ранени, припомня Франс прес.
Заид ал Хусейн върховният комисар на ООН за човешките права заяви, че въздушният удар по болницата може да се разглежда като военно престъпление, ако правосъдието прецени, че той е бил умишлен, предаде Франс прес.
Президентката на Лекари без граници Мение Николай призова за възможно най-пълна прозрачност при разследване от страна на коалицията в Афганистан на случилото се в Кундуз.
Няма да приемем тези ужасяващи човешки жертви да бъдат категоризирани само като обикновени странични жертви, каза тя.
Според Барт Янсенс, директор на оперативните дейности на Лекари без граници бомбардировката е продължила 45 минути, след като организацията предупредила американската и афганистанската армии, че нейната болница е била засегната от първата стрелба.

Организацията е предала още в миналото джи-пи-ес координатите си на всички страни в конфликта.

Според Янсенс ударите са били насочени точно по сградата. В момента на бомбардировката в клиниката е имало 105 пациенти и 80 души персонал, афганистанци и чужденци.
НАТО, която разполага с 13 000 души в Афганистан, от които 10 000 американци, не призна официално, че бомбардировката е била свързана с американски удар и се ограничи да говори за възможни странични жертви на въздушна операция.

Американските въоръжени сили съобщиха пък, че са нанесли въздушен удар срещу бунтовници в околностите на болницата. Ударът е бил срещу талибани, които стреляли по американски военнослужещи, подпомагащи в операцията на афганистанската армия за отвоюване на Кундуз от ислямистките бунтовници.
Болницата в Кундуз е единствената в тази част на Северен Афганистан, в която могат да се лекуват сериозно болни пациенти. От понеделник насам в нея е оказана помощ на 394 души.
Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че е дълбоко натъжен от случилото се в Кундуз. Червеният кръст описа случилото се като ужасяваща трагедия, а Франция призова за разследване. Генералният секретар на ООН Бан Ким-мун осъди атаката.
Според американски представител разследването ще бъде насочено върху ролята на американския самолет АС-130 в нападението, който е оборудван с няколко оръдия и обикновено подкрепя операции, водени по суша. Генерал Джон Кембъл, командващ силите на НАТО и на САЩ в Афганистан, праща в Кундуз неназован американски генерал да води разследването.
В понеделник талибаните успяха да превземат Кундуз и последваха ожесточени сражения със силите за сигурност.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари