Ама много сме толерантни!

1
Но ние никога не сме се бъркали на европейците с техните европейски ценности да горят вещици на клади
Но ние никога не сме се бъркали на европейците с техните европейски ценности да горят вещици на клади

Тъй като България е европейска държава от повече от 1338 години, по този повод се замислих колко голяма е толерантността ни към европейците.

Подчертавам, че ние никога не сме се бъркали на европейците с техните европейски ценности да горят вещици на клади - по площадите и да умирисват градовете си на печено човешко. Ние - българите, не сме се месили на европейците, когато Инквизицията е измъчвала стотици хиляди хора с методи, които предизвикват погнуса дори в ордите на Чингиз хан. Ние не сме се бъркали на европейците, когато са заключвали жените си с железни колани, за да ги опазят /няма да коментирам в тази връзка комплексите на мъжете и хойкането на жените/. Ние не сме им се бъркали, когато са откривали нови континенти и са избивали местното население и са ограбвали златото му. Ние не сме им се бъркали, когато са си имали роби и са експлоатирали деца.....всъщност ние - българите, сме били изключително толерантни към навиците на европейците.

Но освен толерантни, сме били и твърдоглави, защото категорично сме отказали точно тия европейски ценности да ги допуснем в България. Дори цар Калоян нелюбезно и твърдо отклонява поканата на император Балдуин да се включим в голямото европейско семейство, като станем част от Латинската империя. Всъщност, като се замисля, на цар Калоян определено са му липсвали либерални ценности, толкова тачени днес в Брюксел. Ама пък ние си го харесваме!

Всъщност ние 13 века се опитваме да не допуснем европейските ценности в България и именно заради това сме оцелели като национална идентичност, народ и държава. Ако бяхме ги приели, и в България щяха да горят клади и да измъчват хора, защото са вещици. Щяха да горят книги и имат роби. Много европейско, нали?

Днес потомците на същите европейци, които са горили хора по кладите и са подкрепяли Инквизицията, ни убеждават в необходимостта от прайдове и правата на велосипедни части. Простете, ама не ме кефите!

И да напомня думите на друг български велик владетел - хан Крум Страшни, който също много нелиберално отказва да развее флага на Византийската империя над българската столица. Дори е известен с арт-терапията си заради стреса от битката при Върбишкия проход. Та неговите думи към европейците, които насила се опитват да ни наложат ценностите си: "Който не ще мира, ще има .....". Това е - кратко и ясно философията на българите!

Така, че шарените шествия си ги правете по-далеч от българската земя, всеки метър от която носи спомена за битки и кръв, с които ние - българите, сме отказвали да се подчиним и сме отстоявали свободата си. И българските си ценности!

Елена Гунчева

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари