Алпите ще загубят около 34% от сегашната си ледена маса

0
До 2050 година може да се стопят до 65% от всички ледени образувания в Алпите
До 2050 година може да се стопят до 65% от всички ледени образувания в Алпите

До 2050 година може да се стопят до 65% от всички ледени образувания в Алпите

"В резултат на затоплянето на планетата до средата на века, регионът на Алпите ще загуби около 34% от сегашната си ледена маса и дори ако продължаващото през последните десетилетия топене спре по чудо, тенденцията на топене ще се запази", сочат резултатите от последното изследване на учени от Университета в Лозана, съобщи телевизия N1.

Компютърните прогнози, изтъкват учените, показват, че загубата на ледници всъщност може да бъде по-голяма и, че ако се спазват променливите на затопляне само през последните 10 години, до 2050 г. може да се стопят до 65% от всички ледени образувания в Алпите.

С помощта на ИИ и нови алгоритми, швейцарските учени са създали модел, който анализира по-кратък период от време и показва с по-голяма точност негативните последици от глобалното затопляне и топенето на ледените повърхности, което, както се посочва, ще увеличи значително проблема с питейната вода в тази част на европейския континент.

По данни на швейцарския информационен канал SWI средната температура в тази страна се е повишила, в сравнение с прединдустриалния период, с 2 °С.

На територията на Швейцария има общо 1500 ледника, които са изключително важни за осигуряването на достатъчни количества питейна вода. С разтопяването им тази страна ще загуби 57 куб. км вода или 15% от всички запаси.

Намаленото количество валежи през зимните месеци, както и ускореното топене на алпийските ледници, известни като водната кула на Европа, могат да застрашат значително притока на големите реки като Рейн, Дунав и река По, които имат по-малък воден дебит през летните месеци. Намаляването на водния капацитет на тези реки вече оказва отрицателно въздействие върху селското стопанство, енергийния сектор и европейския речен транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари