Ализан Яхова: Минималният доход от 710 лева ще тласне малките стопанства към фалит

0
ДПС иска специална грижа за микропредприятията
ДПС иска специална грижа за микропредприятията

ДПС иска специална грижа за микропредприятията.

Това заяви народният представител от ДПС от Русе Ализан Яхова по време на второто четене на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Тя напомни, че достъпът за микропредприятията и малките производители до пазара с цел повишаване на конкурентоспособността и пазарната им ориентация, е част и от подписаното споразумение на управляващата коалиция, което в момента не се изпълнява.

Миналата седмица Министерството на земеделието представи новия стратегически план, но в него няма дефиниция за микропредприятие, каза Яхова. И поясни: „Ако трябва да следваме логиката какво е малка ферма, значи микрофермата е с около 32 кошера, или с 3 дка домати, или с около 4 дка краставици“.

Едно пчелно стопанство с 31 кошера има приходи за година от 3 600 лв. От тях 2 500 лв. отиват за осигуровки при минимален осигурителен доход от 710 лв. Това означава, че един пчелар ще работи за 1200 лв. приход без останалите разходи, които има, за да поддържа пчелина си, каза Яхова.

Управляващото мнозинство в лицето на БСП, ПП, ДБ и ИТН не подкрепиха предложението на ДПС за минимален осигурителен доход за земеделските производители в размер на 460 лв. месечно. Гласуваният от тях минимален доход от 710 лв. ще тласне малките стопанства към фалити и сивия сектор, коментира народният представител от Русе.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    1
    русенец
    Че какво като фалират малките предприятия, чиято дейност и съществуване се крепи единствено на мизерното заплащане, което предлагат. Държавата няма нужда от такива предприятия, работещите нямат нужда от такива работодатели. А колкото до сивия сектор, то това си зависи от държавата. Ако тя иска, то много лесно и бързо може да го пребори. Но не иска.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари