Алея на занаятите изграждат на русенския кей

2
Алеята ще представлява 6 павилиона за продажба на сувенири и занаятчийски изделия, изработени от русенски майстори
Алеята ще представлява 6 павилиона за продажба на сувенири и занаятчийски изделия, изработени от русенски майстори Снимка: Община Русе

Алеята ще представлява 6 павилиона за продажба на сувенири и занаятчийски изделия, изработени от русенски майстори

На месечното си заседание общинските съветници одобриха обща схема на зона „К“ (Крайбрежна) в Русе и специфични правила за приложението ѝ.

Предвижда се на кейовата ивица да бъде поставен павилион за туристически информационен център и своеобразна Алея на занаятите, съставена от 6 павилиона за продажба на сувенири и занаятчийски изделия, изработени от русенски майстори. Идеята е да се стимулират местните творци и търговци, а туристите, вкл. пристигащите с круизни кораби, да имат възможност да закупят стоки от тях. Част от алеята ще бъде и малък павилион за продажба на дребни пакетирани изделия.

Изрична забрана е наложена за приготвянето в зоната на храна и скара на открито.

Под пешеходния надлез (т.нар. Дълбок път) ще бъдат разположени 2 декинг платформи, върху които ще се поставят 2 павилиона - за фреш и дребни пакетирани изделия, и за сувенири.

Като предпочитано място за разходка и отдих на русенци общата схема включва и 2 павилиона за продажба на напитки, като единият ще бъде в близост до емблематичния пешеходен надлез към кея, познат като Вития мост, а другия – в близост до мястото, където булевард „Цар Фердинанд“ се прелива в главната транспортна алея на зона „Крайбрежна“.

"Какво и кой ще продава в обектите ще се реши от конкурси за отдаване под наем, а не от търгове", обясни кметът Пенчо Милков.

Дизайнът на павилионите и общата схема на крайбрежната зона са съобразени с извършената наскоро рехабилитация и са одобрени от Общинския експертен съвет.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари