Алексей Леонов: Беше необикновено тихо, отивах в нищото

0
Вчера почина първият човек, излязъл в открития космос
Вчера почина първият човек, излязъл в открития космос Видео: Agi Dietz

Вчера на 86 години почина космонавтът Алексей Леонов - първият човек, излязъл в открития космос.

Роден е на 30 май 1934 год - в Кемеровска област. От дете се увлича по рисуването и авиацията, пише Lentata. През 1960 година е включен в отряда на космонавтите. На 18-19 март 1965 год Леонов и Беляев извършват полет в космоса на кораба "Восход-2".

Първото излизане на човек в открития космос продължава 12 минути и 9 секунди. В извънредната ситуация с раздулия се скафандър Леонов проявява изключително мъжество и успява да се върне в шлюза с главата напред - в нарушение на инструкциите. Бил е командир на "Съюз-19" през юли 1975 год.

Тогава за първи път се осъществява скачване на два космически кораба от различни страни по програмата "Съюз-Аполо". Леонов е два пъти Герой на Съветския съюз. Негово любимо хоби през целия му живот е живописта, автор е на повече от 200 картини на тема космос.

Алексей Леонов за първото излизане в открития космос: "Беше необикновено тихо. Много тихо.Чувах как бие сърцето ми, чувах дишането си. Беше странно, даже имах чувството, че е нечие дишане. Аз отивах в нищото. ."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари