Ако имате нежелани реакции след ваксинация, съобщете в ИАЛ

1
Хората да не отлагат и да не чакат някой друг да съобщи за техните съмнения.
Хората да не отлагат и да не чакат някой друг да съобщи за техните съмнения. Снимка: БГНЕС / Архив

Изпълнителната агенция по лекарствата стартира едноседмична кампания за популяризиране на значението на съобщаването на подозирани нежелани реакции след ваксинация

Шестата ежегодна кампания "Седмица на лекарствената безопасност"ще се проведе в периода 1 - 7 ноември 2021 г., като се фокусира върху ваксините, информира БНТ. 

Агенциите по лекарствата от 64 държави ще поощряват медицинските специалисти, екипите на националните ваксинационни програми, както и хората, които са ваксинирани, тези, които се грижат за тях, и семействата им да съобщават за проблеми, възникнали във връзка с ваксини, включително ваксините срещу COVID-19.

"Ваксините са най-добрият начин за защита от инфекциозни болести и вече са спасили живота на милиони хора. Както при всички лекарства и при ваксините може да настъпят нежелани реакции. Като съобщавате подозирани нежелани реакции на Изпълнителна агенция по лекарствата спомагате за установяване на нови нежелани реакции и събирането на повече информация за известните нежелани реакции", изтъкват от агенцията

Оттам напомнят, че всяко съобщение е от значение. Затова съветват всички хора да не отлагат и да не чакат някой друг да съобщи за техните съмнения.

Медицинските специалисти, особено тези, които прилагат ваксини, се насърчават да обсъждат нежеланите реакции с пациентите и да следят за нови или редки такива.

Кампанията идва в критичен момент, когато милиони хора се ваксинират срещу COVID-19, но също така се отнася и за всички останали ваксини, посочват от Агенция по лекарствата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари