АИКБ не подкрепя голяма част от антикризисните мерки на правителството

0
Най-сериозните проблеми отсъстват, а именно мерките срещу инфлацията и несигурността, заяви Васил Велев
Най-сериозните проблеми отсъстват, а именно мерките срещу инфлацията и несигурността, заяви Васил Велев Снимка: АИКБ

Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) не подкрепя основната част от антикризисните мерки, предлагани от правителството

Това съобщи председателят на организацията Васил Велев по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС).

Според Велев най-важните мерки, които са срещу най-сериозните проблеми отсъстват, а именно мерките срещу инфлацията и несигурността. Основният проблем е несигурната икономическа среда и недостигът на работна ръка, каза Велев. Той посочи, че в АИКБ са получени много възражения от членове на организацията срещу начина на компенсиране на крайните цени на горивата за физически лица. "Механизмът, който се предлага затруднява търговците. Те ще трябва да кредитират тази дейност. Най-напред ще платят това облекчение, а едва след това ще си търсят парите", отбеляза Васил Велев, цитиран от БТА.

Той добави, че допълнително тяхната ликвидност ще се влоши, освен това мярката не е таргетирана. Не се разграничават тези, които могат да си платят от тези, които не могат. Според АИКБ мярката трябва да се администрира от Агенцията за социално подпомагане и да важи за по-тесен кръг лица, за да няма злоупотреби като препродажби от физически лица на малък бизнес. Що се отнася до намаляването на ДДС за централното отопление АИКБ също е против, защото само една пета от гражданите в България имат централно отопление. От тях половината са в София, където заплатите са най-високи.

АИКБ е против нулевата ставка за ДДС за хляба. Въвеждането на нулева ставка на ДДС на хляба и възстановяване на високата ставка на алкохолни напитки помага на един бранш и вреди на други три-четири бранша, особено на туризма, най-засегнат от кризата. Мярката не е таргетирана, коментира още Велев. Той предлага да се предвиди адекватно компенсиране на свръхвисоките цени на ел. енергия за потребителите на свободния пазар.

Предлаганата мярка от 9 процента ДДС за природния газ за предприятията, регистрирани по ДДС, Васил Велев определи като неутрална мярка и от нея няма да има ефект.

АИКБ подкрепя увеличаването на данъчните облекчения за деца, като според Велев това е своеобразен необлагаем минимум за работещите хора с деца. Организацията подкрепя и намаляването на законната лихва по просрочените задължения от 10 на 8 процента на годишна база.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари