AFP: Макрон ще обяви разхлабване на мерките във Франция

0
Очаква се френският президент да обяви преработване на заповедите за затваряне на страната в телевизионна реч тази вечер
Очаква се френският президент да обяви преработване на заповедите за затваряне на страната в телевизионна реч тази вечер Снимка: AP / REX / Shutterstock

Очаква се френският президент Еманюел Макрон да обяви преработване на заповедите за затваряне на страната в телевизионна реч във вторник вечерта след спад на случаите на заразени с COVID-19

Франция ще започне да облекчава правилата за блокиране през следващите седмици, като ще проведе процеса на три етапа, за да избегне ново избухване на пандемията.

В речта си във вторник Макрон се очаква да обяви промени в ограниченията, които са в сила от 30 октомври.

"Еманюел Макрон ще даде перспективи в продължение на няколко седмици, особено за това как коригираме нашата стратегия. Заложено е адаптирането на правилата за заключване, тъй като здравната ситуация се подобрява, като същевременно се избягва ново разпалване на епидемията", каза говорителят на правителството Габриел Атал пред французите седмичник, Le Journal Du Dimanche.

"Ще има три стъпки за (заключване) облекчаване с оглед на здравната ситуация и рисковете, свързани с някои бизнеси: първа стъпка около 1 декември, след това преди празниците в края на годината и след това от януари 2021 г.", добави Атал.

Макрон беше казал, че второто национална карантина на Франция ще продължи поне четири седмици. Рестрикциите включват затваряне на несъществени магазини, ресторанти и барове.

Но с последните данни, показващи, че Франция е на път да възпрепятства нарастването на коронавирусните инфекции, правителството е под натиск от страна на магазините и бизнеса да облекчи ограниченията за сезона на коледните пазарувания, когато много търговци правят по-голямата част от годишния си оборот.

"Бяхме поели ангажимент да им позволим (търговците) да отворят отново около 1 декември, ако здравната ситуация се подобри, което изглежда е така", каза Атал.

Баровете и ресторантите обаче "ще продължат да изпитват ограничения", добави той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Хубаво е да си по майчинство. Събудиш се сутрин, па си направиш кафенце, вечерта седнеш, изпиеш го.

Харесай Дунавмост във Фейсбук