АЕЦ "Запорожие" може да бъде консервирана

0
Двете страни във войната в Украйна се обвиняват взаимно за зачестилите удари по комплекса с всички рискове от ядрена катастрофа
Двете страни във войната в Украйна се обвиняват взаимно за зачестилите удари по комплекса с всички рискове от ядрена катастрофа

Двете страни във войната в Украйна се обвиняват взаимно за зачестилите удари по комплекса с всички рискове от ядрена катастрофа

Окупационната руска администрация в Запорожие не изключи консервация на местната ядрена централа заради продължаващите обстрели, предаде БНТ

Двете страни във войната в Украйна се обвиняват взаимно за зачестилите удари по комплекса с всички рискове от ядрена катастрофа. Западът настоява за незабавно връщане на централата под украински контрол и подкрепя идеята за обявяването ѝ за демилитаризирана зона. Международната агенция за атомна енергия поиска нейна мисия да бъде допусната възможно най-скоро в централата.

"Положението е сериозно, времето ни притиска ", заяви генералният директор на МААЕ Рафаел Гроси. Според него от седмици агенцията се опитва да изпрати инспекционен екип в централата в Запорожие. Киев и Москва се обвиняват взаимно във възпрепятстване на мисията.

"Подчертавам, че всякакви военни действия, които имат и най-малък потенциал да застрашат сигурността на такова ядрено съоръжение, трябва да спрат незабавно. Подобни действия могат да доведат до сериозни последици. МААЕ е готова да помогне за избягване на такава ескалация на кризата", заяви Рафаел Гроси.

Решението на случващото се в Запорожие е просто - руските сили трябва незабавно да се изтеглят от украинска територия, посочи американската страна и повтори подкрепата си за обявяване на демилитаризирана зона при АЕЦ "Запорожие".

"Отново призоваваме Русия да прекрати всички военни действия при украинските ядрени мощности и настояваме за връщане на пълния контрол върху централата в Запорожие на Украйна. До нас достигат сведения за малтретиране на украинския персонал от страна на руските войници. Ако това е вярно, подобно отношение е несъвместимо със седемте стълба на МААЕ за ядрена безопасност, които Русия подкрепя", коментира Бони Дженкинс - заместник държавен секретар по разоръжаването на САЩ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари