АЕЦ "Козлодуй" започва лицензиране на ново ядрено гориво

0
Атомната централа има сключен договор за доставка на неруско гориво с компанията "Уестингхаус"
Атомната централа има сключен договор за доставка на неруско гориво с компанията "Уестингхаус" Снимка: Фейсбук

Атомната централа има сключен договор за доставка на неруско гориво с компанията "Уестингхаус"

АЕЦ "Козлодуй" ще започне процеса по лицензиране на ядрено гориво, доставено от "Уестингхаус" в петък. Това съобщи енергийният министър Румен Радев по време на парламентарния контрол. Той отговори на въпроси на депутата от БСП и бивш енергиен министър Драгомир Стойнев дали има осигурени доставки на гориво за единствената ни централа.

"АЕЦ "Козлодуй" има действащ договор за доставка на ядрено гориво с руската компания ТВЕЛ до пролетта на 2024 година за пети блок, а за шести блок - до 2035 година. На 9 ноември 2022 година е сключен договор за доставка на неруско гориво с компанията "Уестингхаус" и, по-точно, с нейното поделение в Швеция. Първата доставка се очаква догодина през април, първото зареждане - през май, но ако има разрешение от Агенцията за ядрено регулиране", обясни енергийният министър, цитиран от БНТ.

По думите му по този начин се осигуряват два независими ядрени канала за доставка на гориво. Министърът не отговори на допълнително питане на Драгомир Стойнев, какво би се случило ако АЯР не одобри алтернативното гориво в срок.

Предоговарят договора с "Боташ"

Продължава проверката на Министерството на енергетиката в държавната компания "Булгаргаз" заради сключен договор с турската компания "Боташ" миналата година.

"Бих призовал всеки да се запознае със съдържанието на споразумението, това може да стане в офиса на "Булгаргаз". Нямам никакво намерение да прикривам каквито и да е действия. Споразумението обаче е с гриф "търговска тайна", обясни министърът.

Той е смутен, че договорът е за дълъг период от време - до края на 2035 година. Радев обясни още, че той може да се предоговори. Министърът не коментира нито количества природен газ, който трябва да бъде получен, нито какво точно предвижда споразумението.

Търсят се алтернативи на комплекса "Марица изток"

Енергийният министър коментира и докъде са стигнали преговорите с Европейската комисия за спасяване на тецовете в Маришкия басейн.

"Европейската комисия отбелязва предложенията за промени, които да са алтернативи с подобен ефект. Тази препоръка е обоснована, защото инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост преследват декарбонизация на икономиката. Това е препотвърдено през март тази година", обясни Радев.

Министърът обаче не каза какви мерки ще бъдат предложени.

"Буквално в момента се работи изключително активно по отношение на енергийния баланс, този процес изключително се фокусира върху моделиране на плана", каза още министърът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    АЕЦ Белене?
    Вече започна да се избистря далаверата около двата реактора в Белене. На дъното стои известната американска компания Уестинг хаус. Те искат България да продаде на Украйна за 1,2 милиарда долара двата реактора, плюс два парогенератора и две помпи. Това е оборудване, което по пазарни цени струва десетки пъти по-скъпо. "Тези реактори и другото оборудване, не могат да бъдат монтирани в украинска АЕЦ" - това каза преди малко, българският ядрен специалист Янев, защото има пълна несъвместимост между построените площадки и тези реактори. Тогава остава въпросът, за какво е тази сделка? Вече не може да се скрие. Тези неща не са мои измишльотини и вече не може да се скрие какво казват специалисти, добре запознати с проблема. Аз просто ги цитирам. Уестинг хаус искат да направят огромен удар и с един куршум да убият няколко заека. - Първо, след като не могат да бъдат използвани от украинците, реакторите ще бъдат прибрани от американската компания. Тя няма да им ги плати, защото украинската държава имала дългове към Уестинг хаус. И тъй като няма с какво да си плати, ще им даде реакторите и другото оборудване. - Другият заек: реакторите ще бъдат платени на България с пари от европейски фондове, но парите се гласят да не отидат в българския бюджет, а целево да минат на сметка на АЕЦ Козлодуй и с тях българската централа да се издължи на Уестинг хаус. Просто гениално. Разбира се, че няколко процента от парите ще отидат в джобовете на "българските" политици, които ще осъществят тази далавера. А докато еврейските тарикати си прибират парите, българските избиратели, докарали тези престъпници на власт, ще трябва да се готвят за скок във 19 ти век. Да приготвят свещите. Защото след 5-6 години изтича срокът на пети и шести блок в Козлодуй, а те могат да бъдат заменени само с реакторите от Белене. - Третият, най-тлъст заек. Много е вероятно след тази далавера пак да бъдат сменени с реакторите от Белене, но не безплатно, като българска собственост, а ще ги купуваме от Уестинг хаус, но за около З0 милиарда. А, това вече не гениално, а супер гениално! Това само гениален еврейски мозък може да измисли. Особено, когато си има работа с балъци и продажници. Те си го заслужават..... но страда от тях цял един народ.
  • 2
    1
    Уестингхаус
    ОСВЕН ЧЕ, "Уестингхаус" Е ФАЛИРАЛА КОМПАНИЯ С ТОТАЛНИ ПРОВАЛИ В ЧЕХИЯ, ПОЛША И Украйна, ТЕЗИ АГРЕСИВНИ "експерти" НЯМАТ НИКАКЪВ ПРОФЕСИОНАЛНО-ТЕХНИЧЕСКИ КАПАЦИТЕТ ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА АТОМНИ ЦЕНТРАЛИ В ЕНЕРГЕТИКАТА, НО ИМАТ АМБИЦИЯТА ДА ПРИБЕРАТ НА БЪЛГАРСКИТЕ ДУПЕДАВЦИ ПОНЕ ( Тридесет милиарда ЕВРО ИЛИ щ.долара ) ЗА ТАЗИ "УСЛУГА", КОЯТО СЛЕД ТОВА ЩЕ БЪДЕ ИЗПЛАЩАНА ОТ МИЗЕРНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД, КОЙТО ИЗПЛАЩА МИЛИОНИ ЕВРА НАКАЗАТЕЛНИ ТАКСИ ОТ МЕЖДУНАРОДНИТЕ СЪДИЛИЩА ЗА НЕПРАВОМЕРНИ ДЕЙСТВИЯ НА МУТРЕНСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА Борисов, ИЗПЛАЩА ДЪЛГОВЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ СЪДИЛИЩА НА Борисовото МВР, ИЗПЛАЩА КРАЖБИТЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ЗА "ЛИЧНИ КЪЩИ ЗА ГОСТИ" НА КРАДЦИ ОТ ВИСОКИТЕ ЕТАЖИ НА ВЛАСТТА, В ТОВА ЧИСЛО И ЦЯЛАТА РОДА НА Мустафа Карадайъ, ИЗПЛАЩА "УВЕЛИЧЕНИЕТО" НА КАПИТАЛА НА БАНКАТА НА "мутресата-банкерка", Петя Славова, ЗА ДА ИЗПЪЛНИ БЪЛГАРИЯ УСЛОВИЯТА ЗА ВЛИЗАНЕ В ЕВРОЗОНАТА И ПРИЕМАНЕ НА ЕВРОТО ПОД МЪДРОТО РЪКОВОДСТВО НА мошеника Димитър Радев, председател на Б Н Б, ИЗПЛАЩА ОТКРАДНАТИТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА ЗА ГРАНИЧНАТА ОГРАДА, ИЗПЛАЩА ИЗТЕГЛЕНИТЕ МИЛИАРДИ ЕВРО ЗАЕМ ОТ ЛОНДОНСКИЯ ОФИС НА "Булбанк" ПРИ НЕЯСНИ УСЛОВИЯ, ЗАОБИКАЛЯЙКИ "ВАЛУТНИЯ БОРД", КАКТО И ИЗТЕГЛЕНИЯТ ПРЕДИ ТОВА ЗАЕМ ОТ Борисов, В РАЗМЕР НА ( 16 милиарда евро ), ИЗПЛАЩА ОТКРАДНАТИТЕ МИЛИАРДИ ОТ УМИШЛЕНО ФАЛИРАНАТА БАНКА , "КТБ", КОИТО КРАЖБИ ОТ "ЧАСТНИ ДЪЛГОВЕ", БЯХА ТРАНСФОРМИРАНИ ОТ мошениците Борисов И Горанов В "ПУБЛИЧНИ РАЗХОДИ", ЗА ДА ГИ ИЗПЛАЩА НАРОДЪТ, КОЙТО ИЗПЛАЩА И ОТКРАДНАТИТЕ ( 80 милиона лева ) НА "ТОПЛОФИКАЦИЯ - СОФИЯ", КОИТО ЛИЧНО Борисов ПРЕМЕСТИ ОТ "ОБЩИНСКА БАНКА" В "КТБ", И СЛЕД ИЗЧЕЗВАНЕТО ИМ БЯХА ЗАВИШЕНИ СМЕТКИТЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ ! ИЗПЛАЩА ДЪЛГОВЕТЕ НА "американските Марици", ДЪЛГОВЕТЕ ЗА "машините за пръстови отпечатъци" И "отровните ваксини", ЗАКУПЕНИ ЗА ДЕЦАТА НИ ОТ Турция, ДЕЛО НА Петър Москов, КАКТО И ОТКРАДНАТИТЕ ( Един милиард и половина евро ) ОТ "Здравната каса" И ХИЛЯДИ ДРУГИ КРАЖБИ НА ОВЛАСТЕНИТЕ КРАДЦИ !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари