Адвокат Ирен Савова обвини неработещите институции за палежа

0
Това са едни и същи хора, които безчинстват вече трета година върху нас. Това е безобразие, заяви известният юрист
Това са едни и същи хора, които безчинстват вече трета година върху нас. Това е безобразие, заяви известният юрист Снимка: bTV / архив

"Неработещата държава и институциите".

Така адвокат Ирен Савова отговори на въпрос на в."Сега" каква е причината къщата ѝ в Ихтиман да бъде умишлено подпалена тази нощ.

"Това са едни и същи хора, които безчинстват вече трета година върху нас. Това е безобразие! Каква е тази държава, в която институциите не работят?", възмути се тя. Адв. Савова уточни, че посегателството срещу имуществото ѝ със сигурност има връзка с делата, които води, но не може да каже точно кое от тях е дало повод за атаките "Това е работа на прокуратурата да каже. Кой е поръчителят не знам, но най-малко трябва извършителите отдавна да са ги хванали. Всичко това нещо е някой казва: "Ето, ние си правим каквото искаме и сме безнаказани", коментира тя. Попитана дали след този палеж очаква справедливост, адв. Савова отговори: "Аз винаги очаквам справедливост и всеки път съм разочарована. Аз затова напуснах държавата. Всеки път, когато дойда на това място, давам лична жертва. Преди 3 години убиха баща ми и това нещо продължава. Не трябва да ми стъпва кракът в държавата ли? Не знам какво трябва да направя".

Палежът се е случил около 03:30 ч. По нейните думи, огънят е тръгнал от покрива. Полицията вече провежда разследване. В момента на подпалването Савова не е се е намирала в района.

Съседи са се обадили на пожарната и полицията. Мисля, че е умишлен палеж, защото видяхме, че има туба със запалително вещество. Непрекъснато съм обект на заплахи. Преди година поставиха проследяващи устройства на колите ми. Разлепиха и фалшиви некролози по вратите на жилището и кантората ми”, разказа Ирен Савова пред Нова тв.

Районният прокурор Десислава Стоименова заяви, че записите от камерите в района ще бъдат прегледани.

Малко по-късно прокуратурата в Ихтиман обяви, че е започнала досъдебно производство за умишлен палеж. Около 03:20 ч. бил получен сигнал за възникнал пожар върху покривна конструкция на недвижим имот – частна къща на адвокат Ирен Савова на ул. „Станоя Балабанов“ в гр. Ихтиман. Екипи на пожарната служба и полицейското управление в града са пристигнали незабавно на място и огънят бил потушен. Пострадали лица няма, разказва прокуратурата.

Извършват неотложни следствени действия в присъствието на районния прокурор на РП – Ихтиман. Установено е, че имотът не се обитава постоянно. По първоначални данни е изгоряла част от покрива, твърди още държавното обвинение.

Това не е първият инцидент и посегателство срещу Савова. В средата на ноември 2018 г. входът на дома и кантората на адвокат Ирен Савова осъмнаха с некролози, на които пише, че тя е "починала от черните си магии". Тогава Савова обяви, че е разбрала за некролозите тях от свои съседи, както и не знае кой би направил подобно нещо и какви са мотивите му. "Това е изключително налудничаво. Не мога да предположа кой е. Този въпрос трябва да бъде отнесен към органите на реда. Веднага сигнализирах на телефон 112. Съседите ми са разпитани. Направила съм всичко, което мога в качеството си на гражданин. Като че ли по този въпрос не се работи. Не са ме търсили нито от полицията, нито от прокуратурата", заяви по онова време Савова пред Нова тв. Тя се опасява, че случаят може да се неглижира, но това не го прави по-малко престъпление. Адвокатът призова прокуратурата към адекватни действия. По нейните думи в района има достатъчно камери, които биха помогнали да се установи извършителят. Савова е защитник в много знакови дела, сред които делото за корупция срещу бившия кмет на “Младост” Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова, процесът за царските имоти, делото за тефтерчето на бившия шеф на комисията за конфликт на интереси Филип Златанов и др.

В началото на януари 2019 г. от нейната кантора бе обявено, че международен екип от адвокати е внесъл две жалби на отстранената кметица на квартал „Младост” Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова в Европейския съд по правата на човека в Страсбург. В тях се посочват няколко нарушения на човешките права. Те са свързани със зрелищния арест в центъра на София, унизителното отношение по време на задържането, както и по време на цялото разследване. Посочени са и условията в килиите на двете подсъдими, както и четирите месеца необоснован арест на базата на решенията на Специализирания съд за мерките за неотклонение.

"Това, което се случва по делото "Иванчева", е една изключителна жестокост. Това е така още от първия ден на задържането. На всяко влизане и излизане от ареста те са събличани чисто голи, за да бъдат проверени. Двете жени са в килия с размер 2 на 3 метра, която споделя обща тоалетна със съседната килия. Двете очевидно не са в добро здравословно състояние", коментира още през ноември 2018 г. адвокатът.

През 2015 г. Софийска окръжна прокуратура образува досъдебно производство за смъртта на бащата на адвокат Савова. Според нея има съмнения, че баща ѝ е бил блъснат умишлено на околовръстното шосе на Ихтиман. “Извършителят е избягал от местопроизшествието, а в хода на разследването са извършени всички неотложни действия за разкриване на истината”, съобщиха от прокуратурата. И до момента няма официален отговор какво е станало с това досъдебно производство.

Друго посегателство срещу адвокат

В края на миналата година беше взривен гаража на адвокат Красимир Босев от Монтана. Малко преди това неговият джип беше запален, а покрай него изгоряха два гаража и един апартамент. По случая беше задържан 55-годишен мъж, криминално проявен с множество присъди.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари