Адв. Хаджигенов: Борисов приключи. Ние гражданите разрушихме ГЕРБ

2
Това, което трябва да правим оттук нататък, след ГЕРБ, е да започнем да съграждаме, да съзиждаме, да създаваме това, което не е направено никога у нас
Това, което трябва да правим оттук нататък, след ГЕРБ, е да започнем да съграждаме, да съзиждаме, да създаваме това, което не е направено никога у нас

''Това, което трябва да правим оттук нататък, след ГЕРБ, е да започнем да съграждаме, да съзиждаме, да създаваме това, което не е направено никога у нас'', заяви той

''Да разбием контрола на ГЕРБ над изборните процеси, защото те не са изборни процеси, а са процеси по назначения. Така някога Борисов си назначи Плевнелиев, назначи си Цацаров, назначи си Гешев и т.н. Т.е., това е нещо, което ние искам да направим, да разбием монопола върху дишането в тая скапана държава''.

Това заяви пред Лили Маринкова студиото на ФАКТИ - адв. Николай Хаджигенов, част от т.нар. ''Отровно трио'', организатор на протестите срещу правителството и главния прокурор на България.

Припомняме, че преди ден ''Отровното трио'' декларира, че ще обедини усилия с ''Има такъв народ'' на Слави Трифонов и ''Изправи се.БГ'' на Мая Манолова за гарантиране на честни избори в България.

''Почти 12 000 секции са в цялата страна. Това означава 12 000 души минимум (б.р. ще им трябват за каузата). Доверието е неизбежен процес. В крайна сметка ние затова избрахме такъв тип формула - да искаме да следим за максимално честен и максимално публичен изборен процес. Двете са неразривно свързани. Очевидно никой не може да се справи сам самичък, може би дори от големите партии може да се справи само ГЕРБ. Останалите... Никой не може да се справи. Умишлено искахме да избегнем чисто партийна формула ''застъпници'', имаме нужда от наблюдатели, което фигурира и в закона. Неутрално е, не е партийно обвързано. Всеки може да бъде и партийно обвързан, и не партийно обвързан, но единствената задача на тези хора и на нас е да направим такава комбинация, че изборите да бъдат максимално честни и прозрачни. Това е хубавото на будния гражданин, че будният гражданин няма цена. Не защото не струва пари, а защото има нещо, което не се продава. А именно съвест, морал, етика. Това са тези три неща, които в ГЕРБ и почти всички парламентарно представени партии, че и не само, тези неща са непознати термини'', довери адв. Хаджигенов.

''Освен това искаме да направим хибриден модел, да го комбинираме с технология, имаме конкретно предложение, което се разработва в момента, и да го направим максимално публично. Т.е., всяко нещо, което се види и се докладва на момента, то да бъде максимално публично, качено на няколко броя сайтове, по всяко време да може да бъде видно, достъпно за медии, до ЦИК и т.н. Подобна система е работила извън изборния процес, общо взето ще се опитаме да го направим и тук'', поясни той.

''Рискуваме да имаме доказателства, че депутати от ГЕРБ носят чували с бюлетини отново'', вметна юристът.

Водещата Маринкова попита адв. Хаджигенов дали е разочарован, че само две партии са се отзовали на поканата на ''Отровното трио'' за среща, а той отговори на въпроса ѝ по следния начин: ''Разочарован донякъде. Изненадан обаче не. За съжаление, мога да кажа, че не съм изненадан, защото ние поканихме всъщност само три политически партийни сили - две коалиции и партията ''Има такъв народ'' на Слави Трифонов, доколкото те са достатъчно видими, веднъж, и достатъчно готови да служат като инструмент на избирателите си. Ние очевидно на този етап сме все още граждани, но ние очевидно също така сме доказали, че сме готови да направим това, което трябва и ще го направим. Имам предвид, че на този етап това, което се опитваме да направим, е да осигурим единствено и само честността на изборите в тази комбинация. Какво ще стане утре има няколко различни варианта, ама нека доживеем първо до утре.''

''Протестът постигна болшинството си цели, без крайния си етап все още - оставките. Те ще бъдат факт - дали ще е днес, дали ще е утре, няма никакво значение. Дори Борисов да го докара до март месец... Той приключи. И в Европа, и в света, и у нас. Това е категорично победа на протеста. Но ние трябва да продължим напред и нагоре, т.е., не можем да останем на това ниво, защото това е разрушителната част. Да, ние разрушихме ГЕРБ, ние гражданите разрушихме ГЕРБ. Това, което трябва да правим оттук нататък, след ГЕРБ, е да започнем да съграждаме, да съзиждаме, да създаваме това, което не е направено никога у нас, поне в последните 30 години. Демокрация, върховенство на закона, свобода на словото. И трябва да изградим държавата си отново - по нов начин, с нови правила и с нови хора. Защото очевидно 30 години или спахме, или правихме някакви други неща, не и това. Това е следващото нещо, което трябва да направим'', смята представителят на ''Отровното трио''.

Адв. Хаджигенов бе категоричен, че своеобразното обединение с партията на Слави Трифонов и гражданската организация, водена от Мая Манолова, не означава, че те влизат в коалиция.

Той разказа и какво са чули и видели по време на своя обиколка в страната: ''Хората живо се интересуват от изборите. Разказаха феноменални неща. Примерно, в нищо и никакъв град като Кюстендил, имам предвид като население, има 16 000 души регистрирани македонски граждани с двойно гражданство. Които, както се досещате, са стъпвали еднократно в Кюстендил, на минаване от Македония на път за някъде. Сигурен съм, че всичките тези хора гласуват. И това не е еднократен пример. Предполагам, че във всяко едно населено място имат подобни местни избирателни фантасмагории, с които изборният резултат се изкривява или директно се фалшифицира по някакъв начин.''

Лидерът на ''Да, България'' - Христо Иванов, е отказал участие във въпросната среща, инициирана от ''Отровното трио'', като това се е случило в разговор по телефона с проф. Велислав Минеков, който е част от ''Триото''.

''Аз не го разбирам като състезание между нас и ''Да, България'', или между нас и някой друг. Това, което ние правим от ден първи, че даже, ако трябва да съм честен, от няколко години преди този ден първи на протестите, ние се борим срещу ГЕРБ, срещу корупцията и въобще срещу корупционния модел за управление на държавата. Ние, по дяволите, не се състезаваме с ''Да, България'', или с Христо Иванов. Това е някаква страшна глупост. Аз ненапразно от ден първи казвам: ''Пичове, елате всички. Никой от нас няма силата да се справи с ГЕРБ, които за 11 години откраднаха милиарди! Ние не можем да се съберем 12 000 души, по един във всяка секция. Какво значение има чия е инициативата? Вероятно има някакво значение, т.е., някой трябва да е отпред, някой трябва да е отгоре, някой отпред да се опъне с един винил, на който да пише: ''Аз съм най-големият''. Ок, ама мен това не ме интересува. Точно както не ме интересува дали на площада са трима или 300 000. Този тип броене е някакъв страшен примитивизъм. Ние се борим с огромен, страшен враг, корупция, това е война, сериозна война. Всичко това са някакви страшни глупотевини... ''Аз съм по-красив'', ''Аз съм по-умен'', ''Аз съм по-отпред'', ''Моето нещо е по-важно''. Не, пичове, това не е важно. Важно е какво правиш всеки Божи ден, как го правиш, това е нещото, което има значение, и защо го правиш. Те много се подиграват на Манолова, но Манолова е единственият политик от онези политици, която е готова да служи като инструмент, пък бил той и крива щанга, за събарянето на корупцията. Това, от което имаме нужда ние гражданите са инструменти. Каквито имаме - такива. Нямаме добри инструменти, аз ненапразно миналата година по времето на кметските избори казах, че събаряме огромна, тип китайска стена корупция. Това представлява ГЕРБ в момента. В морален смисъл сме я съборили изцяло, в материален смисъл сме я съборили може би дори повече от половината. И да, стоят още отделни парчета от стената. Ние затова продължаваме да сме на площада. Действията на площада са най-видимата част, но те са най-малката част от нещата, които правим. Това, което направихме в Европейския парламент, това, което направихме въобще в Европа - във всички медии да стане ясно кой е Борисов, какво е Борисов, защо е Борисов... Това е сравнително невидимата част, но това е много по-важно от всичко останало. Нещо повече, обърнете внимание на статистиките, може би почти 80% от българите, по един или по други начин, са застанали срещу корупцията в управлението на Борисов, което е феноменален успех. Досега не е имало такова нещо, откакто никой не гласува за Тодор Живков. Оттогава не е имало подобно масово обединение на български граждани'', изтъкна той.

Според представителя на ''Отровното трио'' от ''Демократична България'' са се държали като хора, които се гнусят от протеста и са му сърдити.

Той обърна внимание на това, че обикновено регистрирането на политическа партия в България отнема месеци, а партията на Цветан Цветанов е била регистрирана за няколко дни.

Адвокатът бе категоричен, че никога не бил поканил Цветан Цветанов на каквато и да е среща, подобна на тази с ''Има такъв народ'' и ''Изправи се.БГ''.

''Това, което прави Цветанов е ГЕРБ без Бойко Борисов, т.е., същото, ама без Бойко. Това е същата монета от другата страна. Ези и тура - от едната страна има една картинка, а от друга страна има друга картинка, но монетата е една и съща.

В коментар за интервюто на Доналд Туск за ''Свободна Европа'', адв. Хаджигенов заяви следното: ''ЕНП е същата гнусна партийна структура, каквато е и ГЕРБ. Само че мащабът е по-различен. Той се опитва всячески да защити своите хора. Принципно имах добри впечатления от Туск, по отношение на интелектуалното му ниво, политическото му развитие и т.н., но до скандалите с корупцията тук у нас в последните 110 дена, които благодарение донякъде на нас станаха достатъчно известни. ЕНП ерозира точно заради такива неща. Партиите мастодонти няма как да съществуват. Това е нещо, което според мен не разбират всички партии и политици - у нас със сигурност, и така като гледам Туск, може би и по света не го разбират все още. Бъдещето е на широки коалиции, в които ще имаш - първо, широка представителност, второ, това е своеобразна форма на ефективен контрол. Зам.-министърът е от ''зелените'', министърът е от ''десните'', другият министър е от ''левите'' и т.н. ЕНП е огромен мастодонт и той се разпада, и това е чудесно, защото вие виждате какви свинщини, подобни на герберските, творят те в Европейския парламент, което не е в интерес на целия Европейски съюз.

На дипломатичен език, или на Брюкселски, това, което използва Туск, той директно казва: ''Бойко, иди си''. Бойко не ги разбира тези неща. Не го ли удариш с яйце между очите, той не разбира, това е ясно. Там нивото - интелектуалното и образователното, е под абсолютната нула. Въпреки всичко той се опита по един наистина Йезуитски начин да се завърти някак си - хем да кажем на Борисов: ''Иди си'', хем, ако може да защитим, защото това са нашите. Което е политическа свинщина. И между другото този тип действия сега - заради ГЕРБ и Орбан, ще доведат до засилване на ерозията в ЕНП. Което е чудесно, защото аз намирам, че подобен тип политики са вредни. И те трябва да изчезнат. Партиите, които ги прилагат - също.''

''От доста време насам се опитвам да обясня на хората, които крадоха с удоволствие покрай ГЕРБ, заемайки публични личности (б.р. иска да каже длъжности), пичове, 2020 година сме, тия милиарди, без значение в брой ли сте ги изнесли в Гамбия, или където и да е било, няма да можете да ги похарчите. Това не е онова време. Колкото и да сте ги изпрали, прокуратурите по света работят не като Гешев и Цацаров. Те работят, при това работят ефективно. Освен това, никой според мен няма илюзии - нито в германските служби за сигурност, нито в американските, нито в никои, кой по дяволите е Борисов, какво прави, защо го прави, кой е Гешев, кой е Цацаров, каква е свързаността им с Пеевски и с другите олигарси. Въпрос, буквално може би на дни е, в момента, в който те си заминат няма място на земята, което да си намерят. Или ако си намерят такова място... Не знам какво ще правят, защото те откраднатите пари няма да могат да ги похарчат. А ние гражданите ще окажем максимален натиск спрямо институциите, за да бъдат разследвани, съдени и тези пари да бъдат върнати там, където им е мястото, а именно в бюджета'', заяви още адв. Николай Хаджигенов.

Той изтъкна, че Иван Гешев е на позицията главен прокурор, за да не прави нищо и да не разследва шкафчето с пачките на Борисов и записите, които изтекоха с него.

''Има достатъчно ерозиращ ефект, защото ние все пак не сме Северна Корея. Тук има посолства, има чуждестранни организации, има разузнавания чужди, които официално се намират в страната. Те гледат, има достатъчно анализатори, има бизнес, който всъщност сигурно е по-добър от повечето държавни разузнавания. Гледат и анализират много внимателно какво се случва у нас. Гешев е същият тип политически труп, какъвто е и Борисов. Той самият се определя като политик. Така че той ерозира, предполагам, че някой, макар и насила, го е накарал: ''Стига плещи по телевизията'', защото всеки път като си отвори устата или извършва престъпление, или говори такива невероятни глупости, че аз вече се колебая дали Цветанов не се справяше по-добре в приказването на глупости'', коментира адвокатът поведението на родния главен прокурор.

По повод мракобесните законодателни идеи на Иван Гешев, адв. Хаджигенов бе категоричен: ''Зависи от нас гражданите. Оставим ли някой да стане диктатор, той става диктатор. В исторически план всеки става така диктатор. Борисов стана диктатор, да, мек диктатор, ама нека да ви опре на вас до гърба да видим колко е мек диктаторът. Не е мек, нали... Не само спрямо медиите, питайте тези, на които им е взет бизнесът, тези, които са погазени с прокуратурата, тези, които са бити и влачени с МВР. Колко е мека тази диктатура? Просто не е стигнала до вас до този момент. Да, де, но тя ще стигне утре, в други ден.''

Представителят на ''Отровното трио'' изрази мнение, че главният прокурор Гешев не може да бъде свален с протести преди да падне правителството на Бойко Борисов, което го държи.

Към края на участието си, в контекста на коронакризата, адв. Хаджигенов с категоричност заяви, че здравната ни система е мъртва благодарение на Борисов и неговото управление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари