Адска миризма от свинеферма изкарва жителите на Борово на протест

1
Адска миризма от свинеферма изкарва жителите на Борово на протест
Видео: БНТ2

Жители на град Борово, Русенско, са готови на протест. Вече 2 години те са принудени да търпят смрад и рояци насекоми, които идват от местна свинеферма. За проблема потърпевшите са сигнализирали няколко институции.

Неприятните миризми се разнасяли през цялата година, но особено през лятото ставало трудно поносимо, разказват Йордана Ганчева и Невяна Милчева.

„Едно, че не можем да дишаме чистия въздух, но се притесняваме и от мухите, които много повече са тази година, и се страхуваме от заразна болест”, сподели Йордана Ганчева.

Принуждава ни да си затваряме прозорците, пък и то не можем да стои вътре, имаме работа и навън, а постоянно мирише”, допълва Невяна Милчева.

Според Йордана и Невяна, отпадъците от свинефермата нерегламентирано се изливат в близките ниви и има опасност да замърсят няколко водоизточника.

Екипът ни се срещна с Дончо Стойков. Според потърпевшите, той е собственик на свинефермата. Мъжът обаче отрече да има нещо общо с управата й, но пък каза, че всичко е изрядно.

Нито е фирмата наша, нито мога да отговарям. Има всякакви документи, разрешителни, натурални актови, извън населено място е”, каза Дончо Стойков.

Всъщност свинефермата е в рамките на градчето, показват пътните табели. Предстои проверка от екоинспекцията и Областната инспекция по безопасност на храните. Според законодателството, санкцията за подобни нарушения може да достигне до 10 000 лева.

Източник: БНТ Русе
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари