АДФИ откри нарушения в поръчки за милиони левове в Перник

0
На кмета Станислав Владимиров е съставен акт за административно нарушение
На кмета Станислав Владимиров е съставен акт за административно нарушение Снимка: Фейсбук

На кмета Станислав Владимиров е съставен акт за административно нарушение

Сериозни нарушения са открити от Агенцията "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) при обществени поръчки в Община Перник на обща стойност почти 21 млн. лв., съобщава Аctualno.com.

По сигнал са ревизирани 5 процедури от 2021 г. и сключените по тях 6 договора. Установени са три индикатора за измама. Поръчките са:

1. "Упражняване на строителен надзор при изпълнение на СМР на проект "Рекултивация на депо за неопасни отпадъци на град Перник". Кандидатите са били 19, а договор е подписан с фирма "ИВТ Консулт" за 358 950 лв. (без ДДС), като тази ценова оферта е единствената отворена. Всички останали кандидати са били отстранени.

2. "Избор на изпълнител за строително-монтажни работи на проект "Рекултивация на депо за неопасни отпадъци на град Перник" с две обособени позиции: 1. Изпълнение на СМР на техническа рекултивация и 2. Биологична рекултивация.

За техническата рекултивация кандидатите са били 9. Сключен е договор с консорциум "Маркови егреци" ("Енерго Ремонт Строй", "Реноват" и "Люкос Инженеринг"), чиято оферта за 9 179 381 лв. е била единствената отворена, всички други са отстранени. За биологичната рекултивация кандидатите са били 7, отворените оферти са 6, а договор е подписан с "Руен Холдинг" АД за 336 960 лв.

3. "Осигуряване на външни експерти за изпълнение на дейности по организация и управление на проект "Рекултивация на депо за неопасни отпадъци на град Перник". Кандидатите са 6, отворена е само една оферта – на консорциум "Пулсар Еко" ("Еко Логистик А" и "Пулсар-С"). С него е сключен договор за 441 400 лв.

4. "Инженеринг за рехабилитация на ул. "Освобождение", кв. Тева гр. Перник". Кандидатите са 7, а отвореното предложение е само на "Нивел Строй" ЕООД за 2 432 111 лв.

5. "Инженеринг за изграждане на учебен корпус с басейн и топла връзка към сградата на ОУ "Св. Иван Рилски" и ПМГ "Христо Смирненски", гр. Перник". Кандидатите са 7, отворена е само оферта на "Некс Билд" за 7 457 175 лв.

Според АДФИ едно от сериозните нарушения, е несъответствие между сключения договор с проекта на договор, който винаги е част от документацията по съответната поръчка.

При три от процедурите са установени индикатори за измама. Те са свързани с дейността на назначените комисии за разглеждане и оценка на получените оферти. При извършената проверка на мотивите за отстраняване и съдържанието на техническите оферти на отстранените участници са установени данни за представяне от комисията на неточна и невярна информация. По този начин в трите процедури до оценяване и класиране се допуска само един участник, който е определен за изпълнител на обществената поръчка.

При петте процедури е установено, че част от мотивите на комисията за отстраняване на участниците са формални, непълни или субективни. Резултатите от оценяване на техническото предложение на единствения допуснат участник са изпращани само до него, вместо до всички участници.

В документацията на две от поръчките са цитирани разпоредби, приложими за процедура по "събиране на оферти с обява", а не за "открита процедура", каквито са обявените.

Като краен резултат от проверката на кмета Станислав Владимиров е съставен акт за установяване на административно нарушение. Предприети са и последващи мерки по Закона за държавната финансова инспекция, което значи подаден сигнал до прокуратурата за констатираните нередности.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари