АДФИ откри нередности при обществени поръчки за 17 милиона лева

0
Финансовите инспектори установиха 500 нарушения
Финансовите инспектори установиха 500 нарушения

Финансовите инспектори установиха 500 нарушения

За периода 1 април– 30 юни 2023 г. финансовите инспектори на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) приключиха 122 финансови инспекции и проверки. Проверени са 308 обществени поръчки (ОП) на обща стойност 319 383 890 лв. и 898 договора на обща стойност 76 488 023 лв.

По време на инспекциите са установени 499 нарушения и са съставени 279 акта за установяване на административно нарушение (АУАН). Най-често установяваните нарушения са на Закона за обществените поръчки, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за счетоводството, Закона за публичните финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

Констатирани са 31 непроведени или неоснователно проведени ОП на обща стойност 17 142 737 лв.

Установените нецелево разходвани средства са в размер на 1 406 129 лв., от които по време на инспекциите са възстановени в бюджета 778 765 лв., а за останалите, с оглед възстановяването им са предприети действия по реда на ЗДФИ. В хода на инспекциите са разкрити причинени вреди за 163 918 лв., като от тях са възстановени 36 133 лв.

Контролните органи на АДФИ са констатирали 20 бр. „индикатори за измама" по смисъла на § 1, т. 9 от Допълнителните разпоредби на Закона за държавната финансова инспекция.

През отчетния период с най-висок дял (64%) са финансовите инспекции в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния или общинския бюджет (10%), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (17%), министерства (3%) и други обекти (6%).

Списък с инспектираните обекти и информация за резултатите от извършените инспекции можете да намерите във файла „Приключили финансови инспекции през второ тримесечие на 2023 г.", публикуван в категория „Финансови инспекции" на интернет страницата на АДФИ.

За постигане на по – добра информираност на обществеността, от м. януари 2023 г. към списъка с инспектираните обекти и информацията за резултатите от извършени финансови инспекции, която се публикува на основание чл. 10, ал. 10 от ЗДФИ, са добавени резюмета, с основни акценти от констатираното при инспекциите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Не може да ядеш кисело зеле и фасул, пък да очакваш Тиха и свята нощ.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари