АДФИ е открила проблеми при 24 обществени поръчки

0
Непроведените или неоснователно проведени поръчки през третото тримесечие са за близо 20 милиона лева
Непроведените или неоснователно проведени поръчки през третото тримесечие са за близо 20 милиона лева Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Непроведените или неоснователно проведени поръчки през третото тримесечие са за близо 20 милиона лева

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила през третото тримесечие 24 непроведени или неоснователно проведени обществени поръчки (ОП) на обща стойност 19 677 443 лв., съобщава АДФИ.

Установените нецелево изхарчени пари са в размер на 929 139 лв. По време на инспекциите са възстановени в бюджета 736 981 лв. В хода на инспекциите са разкрити причинени вреди за 362 415 лв., като от тях са възстановени 237 144 лв. Съставени са три акта за начет.

През тримесечието с най-висок дял (58 на сто) са финансовите инспекции в общини, следвани от други разпоредители с бюджет по държавния и общински бюджет (24 на сто), търговски дружества с държавно или общинско участие в капитала (16 на сто) и министерства (2 на сто). Най-често установяваните нарушения са на Закона за обществените поръчки, Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор, Закона за счетоводството, Закона за публичните финанси, както и на подзаконови нормативни актове.

Сред проверките на АДФИ е и тази за "изпълнението на разпоредбата на чл. 11, ал. 5 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г., във връзка с преведени през 2019 г. от Министерството на отбраната по сметка на правителството на Съединените американски щати средства за изпълнение на международните договори във връзка с придобиването на нов тип боен самолет (ратифицирани със закон - ДВ, бр. 60 от 2019 г.), които могат да се депозират и инвестират чрез сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк в полза на Министерството на отбраната въз основа на решение на Министерския съвет при условие за последваща ратификация". Нарушения не са открити.

Агенцията е инспектирала и работата на Агенция "Пътна инфраструктура" по обществена поръчка с предмет "Определяне на изпълнител на проектиране (изготвяне на технически проект) и строителство на обект: Автомагистрала "Русе - Велико Търново“ от км 0+400 до км 76+040 по две обособени позиции: Обособена позиция номер 1: Участък Русе - Бяла от км 0+400 до км 40+640; Обособена позиция номер 2: Обход на град Бяла. Обществената поръчка е на стойност почти един милиард лева.

Проверка на изпълнението на три обществени поръчки от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) София е открила две нарушения. Проверките в БАБХ са за избора на външна акредитирана лаборатория за диагностични изследвания за болести по животните.

Списък с инспектираните обекти и информация за резултатите от извършените инспекции можете да намерите във файла „Приключили финансови инспекции през трето тримесечие на 2022 г.“, публикуван в категория "Финансови инспекции" на интернет страницата на АДФИ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари