Ад в русенски квартали заради ВиК ремонти

4
Хората споделят, че е невъзможно да се придвижват с автомобили до домовете си, тъй като всички улици са разбити
Хората споделят, че е невъзможно да се придвижват с автомобили до домовете си, тъй като всички улици са разбити Видео: Русе Медиа

Водното дружество е с нов шеф, кметът търси помощ от строителния контрол за безобразията

Ад в квартали на Русе заради водния цикъл на града за 130 млн. лв. Разкопани улици, кал, прахоляк, смрад, лунен пейзаж - така жители на кварталите "Средна кула" и "Долапите" описват ситуацията, а решение на проблема не се вижда, пише Mediapool.bg

Община Русе е засипана от жалби на граждани не само от този квартал, но и от други.

"Улиците са разкопани, недовършени и тънат в изключителна мизерия. Недопустимо е това, което фирмите изпълнители оставят след себе си", коментира кметът на Русе Петър Милков. В началото на юли той провежда среща с потърпевши жители, чиито коли са потрошени от некачествените ремонти и ги съветва да претендират обезщетения от изпълнителите в съда.

Общината е назначила ВиК специалист, който да следи за изпълнението на проекта. Констатирани са нарушения и са съставени актове. Те са за липса на оградни пана около работните площадки, неукрепени изкопи, депониране на земна маса извън работните участъци и други.

В петък община Русе съобщи, че е сезирала и Регионалната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК) в града за възникналите проблеми при изпълнението на мащабните проекти за реконструкция и изграждане на новата ВиК инфраструктура. Настоява се държавните инспектори да направят проверки и за евентуални нарушения по Закона за устройство на територията, както и по отношение спазването на плановете за безопасност и здраве.

Община Русе не е възложител по проекта за водния цикъл на града. Такъв е местното ВиК, в което държавата в лицето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) държи 51% от акциите. Останалите са собственост на 8 общини от областта, като община Русе държи 32%.

Ситуацията в местното ВиК Русе също е "извънредна", както я нарече служителка по телефона за Mediapool. "Нямаме управител и никой не може да вземе решение за каквото и да е било. Така ще е, докато не назначат нов началник", каза тя.

Причината е смъртта на дългогодишният шеф на ВиК Русе - д-р инж. Сава Савов в последния ден на юни. Едва в четвъртък - на 14 юли е проведено ново общо събрание на дружеството и по предложение на МРРБ единодушно за шеф е избран Илиан Милев, показва справка в Търговския регистър.

"В понеделник започвам срещите със звеното за управление на проекта на водния цикъл. През последната година беше свършена много работа. Изградена и подменена бе 43 км канализационна мрежа. Само за последните два месеца са асфалтирани 25 км от разкопаните улици. В следващите месеци предстои да бъдат асфалтирани и останалите. Трябва да се подменят повече от 50 км водопроводи. Работи се по график", коментира пред Mediapool новият управител на ВиК Русе Илиан Милев.

Преди да бъде избран за шеф на водното дружество той е прехвърлил собствеността си във фирмите "Лорена 202", "Монолит ВМ" и "СтефПро". Милев има опит с ВиК проекти и е запознат с водния цикъл на града, но все пак ще му е необходимо известно време, докато навлезе в работата.

Именно внезапната кончина на управителя на ВиК Русе е причина да има забавяне в работата и проблем с организацията, защото няма кой да разписва заповедите и нарежданията за плащанията.

"Изкопават и след това не идват да запълнят дупките. Първоначално доста пропадаха, късно се затваряха, сега преди 4-5 дена разкопаха тук, за да го асфалтират, никой не идва. Не могат да ни приберат сметта. Пълни са контейнерите, няма кой да дойде да ги вземе, не искат заради настилката, която изобщо липсва. Ситуацията е трагична – кал, прахоляк", казва русенец във видео на "Русе Медиа", разпространено в YouTube.

"Върху пепелта асфалтират, пак ще имаме ремонт на ремонта за 100 години напред", добавя друг.

Хората споделят, че е невъзможно да се придвижват с автомобили до домовете си, тъй като всички улици са разбити. Сметосъбиращата фирма също отказва да иде и да прибере отпадъците, затова се трупат около контейнерите. Пожарна или линейка няма как да влязат, твърдят жителите на квартала.

"Ако нямаш джип или висока кола, е абсурд да минеш по улиците. Постоянно колите си оставят тук брони, гърнета, влизат в шахтите. Не мога да ви опиша пък колко пъти сме вадили коли - засяда в шахта, със съседи хващаме, вдигаме колата да може да излезе от дупката. Сроковете тук са просто някаква дата, която да я има написана, някаква цифра и това е. Канализацията е необходима, браво за проекта, но не се прави както трябва. Работата просто е през пръсти", споделя друг жител на квартал "Средна кула".

Притеснението на хората е, че се предвижда само частично асфалтиране на разкопаните улици, където е прокарана канализацията. Реално обаче тежката техника е разбила цялата улица.

По изпълнението на водния цикъл на Русе работят много фирми. Като водещ изпълнител в обществените поръчки, спечелени от обединения, е посочен "Райкомерс Констръкшън". Mediapool не успя да се свърже с дружеството на посочените телефони.

Хората твърдят, че фирмите си прехвърлят отговорността една на друга. Те не са доволни от бавната работа. Казват, че организацията куца, а обявеното предварително време, за което ще бъде затворена улицата заради ВиК проекта, обикновено не се спазва.

Справка в системата за еврофондовете ИСУН 2020 пък показва, че изпълнението на проекта е временно спряно по административни причини. Те са свързани с актуализация на графиците за работа и проверка на голяма сума за плащане.

До момента от близо 129 млн. лв. за водния цикъл на Русе са разплатени над 36.3 млн. лв., сочи ИСУН. Проектът се финансира по оперативна програма "Околна среда" 2014 - 2020 г. и най-късно до края на 2023 г. трябва да бъде приключен.

Така че на русенци им остава да изтърпят още година и половина разкопани улици, но пък после не би трябвало да имат проблеми с ВиК мрежата в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 7
    2
    Ivo
    Пьлни некадърници се, некомпетентни и неможещи,за сьд и бой сте! Безобразията са страшни!
  • 20
    1
    Боже, Боже!
    "....В СЛЕДВАЩИТЕ месеци предстои да бъдат асфалтирани и останалите...." . Щом е месеци, а не е определена бройка, значи ще си чакаме едни много месеци. На този какво да му кажеш? Ще излезе същия тулуп. Общината не била страна по договра. А бе , тези за маймуни ли ни имат. Нали Община Русе е 32% акционер във ВиК. И как така няма отношение. Ей, хора! Тези си плачат за тояга. Егати боклуците!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари