Комарите в Русе намаляха драстично

0
Причината за намаляване на популацията на комари е по-честото третиране
Причината за намаляване на популацията на комари е по-честото третиране

Причината за намаляване на популацията на комари е по-честото третиране

Драстично намаление в популацията на комари отбелязват тази година русенци. До този момент на територията на Русе и кварталите Средна кула, Долапите, Образцов чифлик и ДЗС е било третирано 9 пъти, в град Мартен, селата Сандрово, Николово и Лесопарк „Липник“ - 7 пъти, а в останалите малки населени места - 5 пъти, съобщават от Община Русе.

Една от основните причини за овладяване на популацията е, че цената на услугата след сключването на договор по проведена по Закона за обществени поръчки процедура спадна двойно. Това позволи по-честите третирания. През 2019 г. цената за дезинсекция на декар е 1,91 лв., съгласно договора от 2018 г., докато през 2021 г. със същата фирма-изпълнител и повече участници в процедурата се постига цена от 0,82 лв. на декар.

Дейностите, свързани с третиране против насекоми през тази година, започнаха още през април и се извършваха в интервал от 3 седмици по предварително утвърден график.

При всяка от обработките в града присъстват служители от отдел „Екология“, които да следят за качественото изпълнение на дейностите. В малките населени места и кварталите контролът се осъществява от съответния кмет на кметство.

Община Русе обучи и служител от отдел „Екология“ за ръководител на дейностите по дезинфекция, дезакаризация и дератизация. В момента се провежда процедура по ЗОП за закупуване на специализиран автомобил и необходимата техника, за да може Общината самостоятелно да изпълнява третирания по спешност, където и когато е необходимо.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    Koceto
    Аз съм доволен (поне за центъра). За пръв път ми се случва да няма почти никакви гадинки през цялото лято в Русе.
  • 6
    5
    😎😎😎🙂
    Елате в Дружба да видите дали е намаляла популацията
  • 12
    4
    Значииии...
    ...този, който се упражнява в новинарство, заедно с всички общинари голи в парка и по градинки след 18:00 часа!!! Хуууубаво да видят, какво е то ТИГРОВ КОМАР и дали му влияят дезедорантите, с които го пръскат! ПЪЛНО Е! И от година на година стават повече. Обикновеният комар вече ми липсва - хем по-лесно се шамаросваше, хем по-малко сърбеше като те гризне...
  • 6
    3
    Гост
    И комарите бягат от тази мизерия и немотия на превърналият се в село Русе
  • 18
    2
    Стрелко
    Глупости, вчера бях в парка. Разсипаха ме!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари