А в твоя град продава ли се наденици с антракс?

0
Ето подробностите как се е случило това ...
Ето подробностите как се е случило това ...

Вестник „Телеграф“ съобщи за наденици с месо от заразената с антракс крава, които са пласирани в три града – Варна, Карнобат и Провадия.

Вчера пък бе съобщено, че няма данни в търговската мрежа да има от тези наденици. Това заяви пред „Дарик” д-р Даниел Денев, началник отдел „Здравеопазване на животните” при Областна дирекция по безопасност на храните - Варна и временно шеф на дирекцията.

Припомняме, че 53-годишен мъж от варненското село Млада гвардия почина от антракс, като се предполага, че е бил заразен от болната крава.

Мъжът сам заколил животното, като по време на клането си порязал ръката, но не е потърсил медицинска помощ. В разфасоването се включили и други трима души. Месото е било продадено и преработено на наденици, които са били предназначени само за лична употреба и раздадени на роднини...

Информацията на „Телеграф”  обаче гласи, че въпросните мъже са закарали месото в морската столица, където всъщност то е било направено на наденици.

По-късно колбасите били пласирани в трите града. Смята се, че най-малко 22-ма души са яли от опасните месни изделия.

Ето подробностите как се е случило това според изданието...

На 8 или 9 юли трупното месо е продадено на лице в село Бозвелийско, община Провадия, и е транспортирано с микробус.

В селото месото е транжирано в склад от трима души и пренесено до транжорна във варненския квартал „Аспарухово”. Там е преработено за наденици като е смесено със свинско и впоследствие от него са яли хора от трите града.

В момнета се издирват хората, които е възможно да са яли от месото. Става въпрос за повече от 300 кг. потенциално заразена храна, от която е консумирал и починалият мъж.

Шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев обяснява опаността от цялата ситуация -  „Опасното е, че може някой да си е купил от месото, да го е прибрал във фризера и да реши да яде от него след 2-3 месеца. Въпреки това проверяваме хората, които са имали досег до убитото животно и до починалия мъж. Много е важно ако някой има съмнение, че може да е ял от това месо, да посети лекар и да започне незабавен прием на антибиотици още преди да са се проявили симптоми”.

Към момента няма информация за болни от антракс крави и овце в село Млада гвардия. 

Източник: Lentata.com
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари