Двама министри са яли пържоли с антракс

0
Двамата министри все още не подозират за случая
Двамата министри все още не подозират за случая

Двама министри са консумирали телешки пържоли, доставени от транжорна "Дари" в квартал Аспарухово, където бяха открити антраксни спори.

Това разкри областният управител на Варна Стоян Пасев, който е вечерял с двамата представители на кабинета и също е консумирал от съмнителното месо, съобщи Нова тв.

Той отказа да съобщи кои са министрите, но уточни, че са вечеряли на 10 юли в ресторант, който попадна в списъка на заведенията, в които се предполага че е достигнала заразата. По думи на губернатора двамата все още не подозират за случая.

Справка обаче показва, че на 10 юли на посещение във Варна и областта са били вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министърът на отбраната Николай Ненчев.

Междувременно проверките за заразени с антракс месо и местни продукти във Варненско и Добричко продължават. Има съмнения, че заразени продукти са попаднали в 23 магазина и ресторанти.

На собственика на транжорната в Аспарухово е съставен акт за административно нарушение, ще му бъдат наложени максималните санкции.

Какво представлява антраксът?

Става дума за остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от бактерия. Тя има способността да се консервира, най-грубо казано, и така да издържа в околна среда под формата на спора до 40 години. Заболяването не се предава от човек на човек.

Досега у нас имаше 30 огнища на Антракс. Това са местата със случаи на болестта през последните 3 десетилетия и ваксинацията на животните е задължителна.

Проф. Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни блести във ВМА, твърди, че наводненията от последните години вероятно са катализатор на заразата.

„Отмива горния част на почвата плюс слънчевите лъчи, които създават благоприятни условия тая спора да се чувства комфортно също представлява определен риск животните да се заразяват", уточни проф. Плочев.

Човек може да се зарази, ако консумира недобре обработено месо и мляко от болно животно или недобре измити зеленчуци, до които то е имало досег. Също и ако се пореже докато обработва самото животно.

Симптомите може да са от стомашно-чревни разстройства до големи обриви по кожата. Инкубационният период е 6 дни, но има и случаи и на 6 седмици. Заболяването е лечимо. Годишно у нас от него боледуват около 4-5 души.
 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари