900 българи на ден подават молба да останат в Англия

0
Тези, които не го направят, може да бъдат депортирани след Брекзит
Тези, които не го направят, може да бъдат депортирани след Брекзит

Тези, които не го направят, може да бъдат депортирани след Брекзит.

Страхът от приближаващото излизане на Великобритания от ЕС рязко е увеличил броя на българите, които са заявили, че искат да останат в страната след Брекзит. Това става ясно от огласени в четвъртък данни на британското вътрешно министерство, пише 24 часа.

Само през октомври подадените от наши сънародници молби за получаване на статут на уседналост (settled status) са били 27 000, което прави по около 900 на ден. А от април, откакто действа електронната система за регистрация, те са 123 000. Това постава страната ни на първо място по процент подадени заявления спрямо общия брой на българите, за които местните власти имат сведения, че живеят в Обединеното кралство. Според тях вече 95% от сънародниците ни са предприели процедурата, която ще им гарантира, че могат легално да останат в страната и след Брекзит.

В момента такава регистрация не е необходима заради европейското право за свободно предвижване в рамките на ЕС. След като Великобритания обаче напусне организацията, то ще спре да действа и европейските граждани ще трябва да кандидатстват за визи както всички останали чужденци, ако искат да работят или учат в Обединеното кралство.

Британският вътрешен министър Прити Пател обяви преди ден, че това ще се случи от 2021 г., ако консерваторите продължат да управляват страната и след предстоящите на 12 декември парламентарни избори.

Тези европейски граждани, които към този момент вече се намират във Великобритания и нямат необходимия статут на уседналост, ги заплашва депортиране от страната. Запознати с инструкциите на британските власти адвокати твърдят, че изключения ще бъдат правени само за хора с психически и физически недъзи или пък деца, чиито родители не са подали в срок заявление за settled status от тяхно име.

Ако Великобритания напусне ЕС в края на януари, каквито се последните планове, и не успее да договори сделка с Брюксел за Брекзит, срокът за кандидатстване за статут на уседналост ще бъде намален с половин година и ще е до края на 2020 г. Досега 2,5 млн. от общо 3,5 млн. европейци в Обединеното кралство са заявили желание да получат settled status. Най-много са поляците – 456 600, следвани от румънците – 388 600.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари