Какво ще се случи с българите след Брекзит?

0
Всички граждани на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, ще могат да останат в страната след Брекзит, твърди британският вестник „Дейли телеграф“
Всички граждани на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, ще могат да останат в страната след Брекзит, твърди британският вестник „Дейли телеграф“ Снимка: КРОСС

Всички граждани на ЕС, които в момента живеят във Великобритания, ще могат да останат в страната след Брекзит, твърди британският вестник „Дейли телеграф“, цитиран от БТА.

Премиерът Тереза Мей отказа да гарантира правата на гражданите на ЕС, живеещи на Острова, заявявайки, че правителството не трябва да разкрива плановете си преди преговорите по брекзита, които ще започнат следващата година.

Според проучване на министерството на вътрешните работи към момента, в който Великобритания ще напусне ЕС, само 80% около 3,6-те милиона граждани на Съюза в страната ще имат право на постоянно пребиваване на Острова. Позовавайки се на свой източник „Дейли телеграф“ пише, че на останалите също ще им бъде разрешено да останат, но трябва да се уточни точно как ще се случи това.

Друг източник потвърждава информацията, но допълва, че е важно да бъдат постигнати реципрочни споразумения с ЕС, които да гарантират на британците в чужбина същите права.

Гражданите на ЕС получава право на постоянно пребиваване, когато са живели над пет години във Великобритания.

Вътрешното министерство все още работи по начина за определяна на точния брой европейци, живеещи във Великобритания, и за установяване колко дълго са били в страната. Самият план за амнистия е в началната си фаза и ще породи опасения, че мигранти от ЕС ще започнат масово да пристигат във Великобритания преди брекзита, допълва изданието.

Според някои служители по тази причина правителството трябва да обяви ясна дата, след която няма да има амнистия за новодошлите.

Министърът на международната търговия Лиъм Фокс бе критикуван тази седмица, след като заяви, че статутът на живеещите в страната мигранти от ЕС е „една от главните карти“ на Великобритания в преговорите по брекзита.

Изданието коментира, че европейските лидери дават сигнал, че както и да се опитва Великобритания да рамкира преговорите, евросъюзът е решен да защити вътрешната свързаност на блока и да покаже, че Великобритания е по-зле извън клуба, отколкото когато беше негов член.

Вестникът припомня, че вчера председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европейският съюз трябва да е „непреклонен“ спрямо британските „маневри“ във връзка с условията за брекзит.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари