90 години от създаване на Воден синдикат "Русенски Лом"

0
Изложбата включва документи от фондовете на Държавен архив - Русе, свързани със създаването на Воден синдикат “Русенски Лом”
Изложбата включва документи от фондовете на Държавен архив - Русе, свързани със създаването на Воден синдикат “Русенски Лом”

На 26 юни, петък, от 17.00 ч. в Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе ще бъде открита документалната изложбаВоден синдикатРусенски Лом” – начало на хидромелиоративното строителство в Русенско”.

Експозицията се организира по повод 90 години от създаването на Синдиката, поставил начало на напоително-отводнителната дейност в Русенския регион, наследник на която днес са “Напоителни системи” ЕАД, клон Долен Дунав. Организатори на инициативата са Държавен архивРусе, Регионална библиотека “Любен Каравелов” – Русе и “Напоителни системи” ЕАД, клон Долен Дунав.

Изложбата включва документи от фондовете на Държавен архив - Русе, свързани със създаването на Воден синдикатРусенски Лом”, сред които: Указ на Н.В. Борис ІІІ за утвърждаване Наредбата за водните синдикати, Заповед на Министерство на земеделието и държавните имоти, Устав и строителна програма, Писмо от Управителния съвет на Воден синдикатРусенски Лом” до Русенски окръжен съд за вписване в Търговския регистър, заявления за назначаване на главен инженер и технически директор, списъци на членове на синдиката и др.

Показани са и интересни снимки на напоителни съоръжения и работници от годините след 1944 г., от личния фонд на Тинко Тинчев. Публикации в периодични издания за строителството на напоителни системи и съоръжения на територията на Русенски регион в периода след 1944 г. показва от своите фондове Русенската библиотека в изложбата.

Източник: DarikNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари