9-те най-богати семейни двойки

0
Сред тях са такива, които сами са стартирали бизнеса си
Сред тях са такива, които сами са стартирали бизнеса си

Две е повече от едно и този познат слоган не може да е по-верен, когато се отнася до семейните двойки. Изследователската компания Wealth-X подреди 10-те най-богати семейни двойки в света. 
Сред тях са такива, които сами са стартирали бизнеса си и са го превърнали в милиарден, така и наследници на богати фамилии.
Тези мъже и жени са иноватори, модни магнати, изпълнителни директори, филантропи.
Вижте кои са те и колко е комбинираното им нетно състояние:

9. Марк Зукърбърг и Присила Чан – 38,5 млрд. долара


Създателят на Фейсбук е студент в Харвард, когато се запознава с Присила. Девет години по-късно се женят. Чан е педиатър, а Зукърбърг наскоро дари 75 млрд. долара за доизграждането на San Francisco General Hospital и Trauma Center. Той взема по 1 долар заплата от Фейсбук от април 2013 г.

8. Бернар Арно и Елен Мерсие-Арно – 38,7 млрд. долара


Арно е главен изпълнителен директор на Мoët Hennessy Louis Vuitton (LVMH), лидер в пазара на луксозни стоки. Успехът му се дължи отчасти на бащиното наследство – инженеринговата компания Ferinel. Докато е директор на Ferinel, Арно придобива много компании, сред които Christian Dior и Le Bon Marché. Когато Louis Vuitton и Moët Hennessy се сливат, Арно поема кормилото и сега LVMH продава луксозни стоки на над 60 бранда, сред които Dom Perignon, Givenchy, Marc Jacobs.Арно и съпругата му – френско-канадска пианистка, са страстни колекционери на изкуство. 

7. Джеф и Макензи Безос – 39,8 млрд. долара



Създателят на „Амазон” среща бъдещата си съпруга, докато тя работи за него в D.E. Shaw, нюйоркски хедж фонд, през 1992 г. Две години по-късно се женят, а също пишат бизнес плана за Amazon.com. Сега компанията, която е един от най-големите онлайн търговци,струва 175 млрд. долара. Макензи е ученик на писателя Тони Морисън, награден през 2006 г. с American Book Award. През 2013 г. двойката купува The Washington Post за $250 милиона и се твърди, че сделката е от личен интерес и не е направена през компанията Amazon.

6. Уан Джианлин и Нан Лин – 40,7 млрд. долара

Уан взема назаем 80 000 долара през 1986 г., за да създаде  строителната си компания Dalian Wanda Group. 30 години по-късно той е собственик на втората по големина в Северна Америка верига от киносалони, има впечатляващ портфейл от 5-звездни хотели и глобален лидер в китайския пазар на недвижими имоти. В момента се твърди, че води преговори за придобиването на холивудското филмово студио Lions Gate Entertainment и да инвестира в MGM.
Съпругата му е изпълнителен директор на Lin Investment Group Inc. — компания за строителство и вътрешен дизайн в Китай.

5. Чарлз и Елизабет Кох – 47,4 млрд. долара



Според Елизабет Кох основното кредо на съпруга й Чарлз Кох е системата на свободния пазар. Тъй като семейството е доста демонизирано в медиите, сега неговите членове не стъпват никъде без бодигард, разказва тя. Чалрз Кох и тримата му братя наследяват бизнеса на баща си през 1967 г. и през 1983 г. Чарлз и Дейвид Кох купуват дела на другите двама братя за 1 милиард долара. Днес Чарлз притежава 42% в едноименната компания и е неин президент и главен изпълнителен директор. Лиз Кох също е ангажирана в компанията на съпруга си. Двамата участват и в благотворителни инициативи на Фондация Чарлз Кох и Тръста Кох за култура.

4. Дейвид и Джулия Кох – 47,5 млрд. долара

 



Двамата се запознават през 1991 г., когато той е на 50 г., а тя – на 27 г. Той работи в семейната Koch Industries, а тя е асистент на известния моден дизайнер Адолфо. Женят се през 1996 г. и имат три деца.Днес Джулия е директор на Школата за американски балет (School of American Ballet). Дейвид е изпълнителен вицепрезидент на Koch Industries и главен изпълнителен директор на Koch Chemical Technology Group. 

3. Уорън Бъфет и Астрид Менкс – 65 млрд. долара



Уорън Бъфет се разделя с първата си жена Сюзан през 1977 г. и се случва така, че именно тя го запознава с Астрид Менкс. Тримата са близки приятели и до смъртта на Сюзан през 2004 г. дори изпращат общи подаръци на свои близки и познати, подписани „Уорън, Сузи и Астрид”.Астрид сервира в коктейл барове, преди да се омъжи за Бъфет, президент на Berkshire Hathaway. Компанията му притежава Geico, Dairy Queen, Fruit of the Loom, Helzberg Diamonds, Heinz, и има миноритарни дялове в компании като American Express, Coca-Cola, Goldman Sachs  и други. Бъфет партнира на Бил Гейтс в създаването на благотворителната инициатива The Giving Pledge и двамата окуражават други богати хора да даряват за благотворителни каузи. Бъфет лично планира да дари 85% от дяловете си в Berkshire Hathaway.
 

2. Амансио Ортега Гаона и Флора Лопез – 70,7 млрд. долара

Собственикът на Zara и втората му съпруга се срещат две десетилетия преди да се оженят, когато тя работи за компанията му Inditex. Ортега натрупва състоянието си след създаването на Zara заедно с първата си съпруга през 1975 г. През 2011 г. Inditex става публична и сега е една от най-големите компании за дрехи в света. Днес Перез е в борда на Inditex, като представител на холдинговата компания Gartler, която притежава 50% от Inditex. Тя е и вицепрезидент на Фондация Амансио Оргета, която подкрепя социални и образователни инициативи.
 

1. Бил и Мелинда Гейтс – 85,7 млрд. долара

 

Бил Гейтс е най-богатият човек в света. Натрупва състоянието си след основаването на Microsoft през 1975 г., но днес предимно се занимава с благотворителност, като съпредседател на фондация Бил и Мелинда Гейтс. Съпругата му започва работа в Microsoft през 1987 г., женят се през 1994 г. Имат три деца. Двамата са и най-големите дарители в света.

Източник: Economic.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари