9% ДДС в ресторантите ще бъде само за храната, без алкохола

0
По-ниският ДДС ще влезе в сила от 1 юли и ще се прилага до края на 2021 г.
По-ниският ДДС ще влезе в сила от 1 юли и ще се прилага до края на 2021 г. Снимка: БГНЕС

По-ниският ДДС от 9% ще се начислява само за консумацията на храна в заведенията, а за алкохолните напитки остава в сила сегашната 20% ставка.

Това става ясно от внесеният от ГЕРБ и Обединените патриоти в Народното събрание проект за промяна на закона за ДДС. С него се въвежда 9% данък и за доставката на книги, включително и по електронен път, пише вестник СЕГА.

По-ниският ДДС ще влезе в сила от 1 юли и ще се прилага до края на 2021 г.

Наред с това вносителите предлагат промяна и в Закона за Държавното обществено осигуряване, с която се завишават минималните осигурителни доходи за 2020 г. за целия сектор "Туризъм". За ръководни специалисти секторът ще внася осигуровки върху минимум 1266 лв. при 966 лв. в момента, специалистите ще се осигуряват върху 1090 лв. при 831 лв. досега, а за всички останали длъжности минималният осигурителен доход се вдига от минималната заплата на 800 лв.

Така за сметка на намаляването на данъка на тесен кръг ресторанти и заведения, управляващите увеличават осигурителната тежест за целия сектор. Туристическа, агентска, операторска и други дейности, свързани с пътувания и резервации, ще продължат да плащат 20% ДДС, но при по-големи разходи за осигуровки.

Както вече е известно срещу въвеждането на по-ниската данъчна ставка са част от министрите в правителството - Владислав Горанов и Томислав Дончев, както и депутати на ГЕРБ, като например Менда Стоянова. Премиерът Бойко Боросив обаче отсече, че не всичко са сметки и партията му е по-важна. Общият законопроект е подписан от 10 народни представители от ГЕРБ, начело с Красимир Ципов.

"Следващата седмица в сряда по-ниският ДДС ще бъде гледан на първо четене в пленарна зала, а седмица по-късно се надявам да бъде окончателно приет", заяви на брифинг в Народното събрание Искрен Веселинов, който единствен представи пред журналисти законопроекта.

"Ако действително нямаме драматичен срив на приходите на ДДС от този бранш, ние ще се борим тази мярка да стане постоянна, защото не е нормално в един бранш да имаме две ставки - в един хотел нощувката да ти е 9%, а обедът в ресторанта да ти става на 20% ДДС“, заяви още Веселинов.

По повод резервите от страна на финансовия министър за въвеждането на диференцирана ставка на ДДС той коментира: „Понеже ние сме законодателен орган, ние предлагаме това. Нали знаете, че коренът на думата министър е от латинската – слуга. Той е за това да изпълнява това, което народът реши. Като негови представители, ако го решим, финансовият министър ще го изпълнява“.

В закона за ДДС управляващите регулират и ваучерите за почивка, които ще получат борещите се на първа линия срещи разпространението на COVID-19.

На лекари и медицинки специалисти, служители на РЗИ и спешна помощ, които пряко осъществяват действия за борба и превенция на разпространението на COVID-10, ще се предоставят ваучери за настаняване на стойност 210 лв. Същото важи за служители на МВР, МО, Агенцията за социално подпомагане и Националното тол управление.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари