85 милиона души ще бъдат избити за минути при война между НАТО и Русия

0
Ако се стигне до ядрена война, жертвите ще са много, а последиците могат да бъдат пагубни за планетата
Ако се стигне до ядрена война, жертвите ще са много, а последиците могат да бъдат пагубни за планетата

Ако се стигне до ядрена война, жертвите ще са много, а последиците могат да бъдат пагубни за планетата

Третата световна война може да бъде не само тотална ядрена война, която унищожава всичко и всички, но и ограничен ядрен конфликт. Изданието Liga.net анализира три възможни сценария за развитие на събитията и описа какви могат да бъдат последствията от ядрена война: за екологията, икономиката и човечеството като цяло, предаде УНИАН, цитирана от Факти.бг.

Първият сценарий: 5-10 ядрени удара

Още от Студената война САЩ и НАТО се подготвят за подобен сценарий, казва генерал-лейтенант Бен Ходжис. Според оценките хипотетичният ход на ядрена война може да започне с изстрелване от руснаците на ядрена ракета от самолет близо до Калининград на място на границата на Полша и Германия - след това в отговор НАТО изпраща самолет с ядрена бойна глава в Калининград. Конфликтът, по време на който за първи път ще избухнат ядрени бомби на европейския континент, ще има екологични последици в краткосрочен план, но няма да доведе до глобални промени.

„Сигурен съм, че всички столици, включително Киев, са обмислили процедурите, ако срещу тях бъдат използвани ядрени оръжия. Така че съм сигурен, че правителствата все още ще могат да изпълняват задълженията си“, казва Ходжис. Места, засегнати от използването на ядрени оръжия, ще бъдат опустошени в продължение на много години. Растенията и животните ще изгорят както в епицентъра на експлозията, така и на места с най-висока концентрация на радионуклиди. Първият ефект ще е убиването на хора в зоната на взрива. Дори едно малко ядрено оръжие може да убие 100 000 души в малък град.

Вторият сценарий: използването на стотици бойни глави

По модела на Принстънския университет при евентуална война между НАТО и Русия могат да бъдат използвани и стотици ядрени бойни глави. Само за първите три часа на такава война преките загуби на двете страни ще достигнат 2,6 милиона души. Общият брой на жертвите може да бъде десетки милиони.

От университета в Колорадо пък казват, че 250-те бойни глави, използвани в потенциална войната между Индия и Пакистан, могат да убият 50-150 милиона души, в зависимост от това дали имат мощност от 15 или 100 килотона. Оценките показват, че броят на смъртните случаи поради хранителна несигурност ще е 2 милиарда за сценарий на индийско-пакистанският конфликт (мащабна ядрена война) и 5 ​​милиарда в пълномащабния сценарий. Последствията ще бъдат катастрофални и никой няма да може да се притече на помощ на пострадалите, смятат експерти. Те подчертават, че болниците ще бъдат унищожени. Никоя страна в света няма да може да се подготви за ядрена война от такъв мащаб. Малко вероятно е държавните институции да оцелеят. Оцелелите от тоталната война ще формират изолирани общности, международна помощ едва ли ще има.

Третият сценарий: пълномащабна ядрена война с хиляди бойни глави

Следвайки модела на Принстънския университет, при този хипотетичен сценарий започва пълномащабна ядрена война, Европа е унищожена при обмен на ядрени ракети с Русия. „Планът за противодействие“ предвижда в този случай САЩ да нанесат стратегически ядрен удар с 600 бойни глави, а Русия да отговори с ракетни силози и подводници. В първите 45 минути, според този сценарий, загубите ще достигнат 3,4 милиона души.

Ще последва атака по 30-те най-населени града с 5-10 бойни глави. Тогава в първите 45 минути ще загинат повече от 85 милиона души (повече отколкото през цялата Втора световна война). При тези условия ще започне "ядрена зима" и тотален глад. Колкото по-мощна е бомбата, толкова повече частици навлизат в стратосферата. Това ще понижи температурата на Земята и ще се отрази пряко върху земеделието и храните.

Температурата в Украйна ще се задържи под нулата повече от две години и ще са необходими 3-5 до 10 години, за да се възстановят нормалните температури. До края на втората следвоенна година само 2-3% от населението ще остане живо в Русия, САЩ, Канада, Китай и по-голямата част от Европа поради глад. Общо 5-6 милиарда ще умрат.

Самият глад ще убие много повече хора, отколкото радиацията. Експертите все пак посочват, че третият сценарий от тотална ядрена катастрофа на нашата планета е малко вероятен.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари