800 лева глоба за унищожен контейнер в Русе

0
Ако гражданин или търговец посегне на пластмасова кофа за боклук, санкцията е 100 лв
Ако гражданин или търговец посегне на пластмасова кофа за боклук, санкцията е 100 лв

800 лв. глоба грози всеки, който унищожи метален контейнер за смет в Русе. Ако гражданин или търговец посегне на пластмасова кофа за боклук, санкцията е 100 лв. Това предвижда приетата Наредба номер 15 за управление на дейностите с битови, строителни и масово разпространени отпадъци, съобщиха от Общинския съвет. Целта е да не се унищожават безнаказано съдове за смет и да се замърсяват частни имоти или обществени територии.

Наредбата определя как ще се събират разделно отпадъците от хартия, картон, метали, пластмаси и стъкло. При строителство и незаконно съборени сгради фирмите и собствениците ще почистват и извозват за тяхна сметка. Ако се осуети проверка на РДНСК, глобата е 500-1000 лв. Санкцията ще скочи до 5000 лв. при неизпълнено предписание от граждани, а фирмите ще плащат до 10 000 лв.

М.г. община Русе започна рекултивацията на една от препълнените 2 клетки за твърди битови, производствени, строителни и опасни отпадъци в регионалното депо. Клетка номер 2 светва на червено, след като за 8 г. събира 664 878 т боклуци. Той отговаря на прогнозните количества на проекта, с който е изградено депото.

С откритата инсталация за преработка на строителни отпадъци бяха премахнати незаконните сметища. Сепараторът намали таксите за депониране в депото от 24 лв./т на 8 лв. тона. Иначе такса смет в крайдунавския град трябваше да скочи двойно заради отчисленията към екоминистерството.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари