75 000 лева струва средно лекарската грешка

0
В 44 на сто от случаите делата приключват в полза на пациента
В 44 на сто от случаите делата приключват в полза на пациента

81 на сто от делата се водят не срещу лекари, а срещу лечебни заведения

В периода 2007-2022 г. в България са заведени 525 граждански дела срещу лекари и лечебни заведения. Това каза адвокат Мария Шаркова по време на конференция „Лекарска грешка и правила за добра медицинска и клинична практика“.

Форумът се провежда в Сандански и е организиран от Столичната колегия на Българския лекарки съюз, предаде БТА. 

По-рано днес участниците в конференцията бяха приветствани от вицепрезидента Илияна Йотова. В конференцията участват министърът на здравеопазването Асен Меджидиев, представители на лекарските организации на Сърбия, Гърция, Турция и България и др.

Адвокат Шаркова посочи, че 81 на сто от делата се водят не срещу лекари, а срещу лечебни заведения. Много рядко се оказва, че има пропуск на съответен специалист и установяваме, че има пропуски на всички нива в лечебно-диагностичния процес, уточни тя.

В 44 на сто от случаите делата приключват в полза на пациента и очевидно правата им са защитени, каза още тя. По думите ѝ през последните три години нараства броят на делата, в които пациентите са обезщетени. Това не означава, че нараства броят на лекарските грешки, а означава, че пациентите стават все по-активни. Шаркова посочи още, че през последните три години делата за причиняване на смърт са се увеличили с шест процента.

Средната цена на иск е над 75 хил. лв., а средната продължителност на делата е 46 месеца, допълни адвокат Шаркова.

Трябва да се разширят правомощията на Българския лекарски съюз, да се поощрят алтернативните методи за решаване на конфликти, да се повиши правната култура на медицинските специалисти, призова Шаркова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари